Stationsplein
Door Kees Bakker

Tante Ineke

Dronten - Woensdagavond nam de gemeenteraad van Dronten afscheid van waarnemend burgemeester Ineke Bakker in haar laatste gemeenteraadsvergadering, die zij als voorzitter voorzat. Tot en met 11 juni blijft ze actief als waarnemend burgemeester. Op vrijdag 14 juni zal de nieuwe burgemeester van Dronten worden geïnstalleerd, Jean Paul Gebben.

De tijd van Ineke Bakker is wat mij betreft voorbij gevlogen, terwijl het ook alweer een eeuwigheid (da’s overdreven, maar ik bedoel ‘lang’) geleden lijkt dat Jean Paul Gebben als nieuwe burgemeester werd aangekondigd. Dat was in februari.

Daar zit een mooie contradictie in. Terwijl de tijd waarin we op de nieuwe burgemeester wachten erg lang lijkt, vliegt de tijd waarin de waarnemend burgemeester haar werk doet voorbij. Dat is ook een compliment voor Ineke Bakker, die zich manifesteert als burgermoeder van Dronten en daar ook betrokkenheid bij toont, maar tegelijkertijd niet overal vooraan staat of de aandacht opeist. Als een stille kracht, die haar werk liever op de achtergrond doet, maar er wel staat als dat nodig is.

Daarmee heeft zij haar werk niet alleen meer dan uitstekend gedaan, het bleek ook nog de perfecte manier om van een altijd aanwezige en soms flamboyante burgemeester als Aat de Jonge de overstap te maken naar een nieuwe burgemeester. Door langere tijd een waarnemend burgemeester te hebben die schijnbaar liever wat meer op de achtergrond opereert, voorkom je dat de nieuwe burgemeester gelijk en in alles vergeleken wordt met de oude burgemeester. En is de overgang van het ene tijdperk naar het andere wat soepeler.

Ik heb me er niet in verdiept en er ook geen vragen over gesteld, maar me wel eens afgevraagd waarom het vier maanden moet duren voor iemand die wordt aangewezen als nieuwe burgemeester ook daadwerkelijk wordt benoemd. Achteraf gezien is het misschien wel ergens goed voor geweest.

Toen net bekend was dat Ineke Bakker waarnemend burgemeester zou worden, is er één iemand geweest die aan mij vroeg of het familie van me was. Dat is niet zo, maar ik vond het wel leuk om te zeggen ‘Ja, tante Ineke is erg blij met haar benoeming’, om daar dreigend aan toe te voegen ‘Wij Bakkers beginnen in Dronten, maar nemen daarna heel Nederland over’. Ik zou nu kunnen zeggen dat ik trots ben op tante Ineke. Ze heeft het uitstekend gedaan als waarnemend burgemeester.