Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

Gele hesjes?

Het wil nog niet zo lukken om mensen warm te laten lopen voor de zogenaamde gele hesjes, zoals dat in België en met name Frankrijk wel het geval is.

Nu kun je een geel hesje associëren met onder andere veiligheid, want elke auto moet er één in de kofferbak hebben in geval van pech. Ook voetballers kennen het gele hesje, in positieve zin. In de laatste training voor een belangrijke wedstrijd deelt de trainer gele hesjes uit aan de elf spelers die in de basis beginnen.

Ontevredenheid

Bij de gele hesjes uit de actualiteit gaat het vooral om ontevredenheid. In Nederland mag je in vrijheid laten blijken dat je het ergens niet mee eens bent. We houden ook rekening met de wensen van een minderheid, want ook dat hoort bij een democratie. Democratie is echter ook dat de meeste stemmen gelden; er moeten nu eenmaal zaken geregeld worden en soms kan het niet anders dan dat een minderheid niet krijgt wat ze wil.

De gele hesjes vinden dat het systeem (lees: de democratie) niet meer ten dienste staat van het volk. De gele hesjes zijn ontevreden over veel zaken. Dat stond te lezen op flyers die in januari in Lelystad werden uitgedeeld. Wat wilden de gele hesjes allemaal? Verlaging van accijnzen, een ander zorgstelsel, strenger immigratiebeleid, afschaffing van de BTW-verhoging, verlaging van de pensioenleeftijd, een basisinkomen voor iedereen, het aanpakken van bankiers, betere zorg, instellen van een referendum en het vertrek van minister-president Mark Rutte.

Rutte wil luisteren

Ondanks deze laatste wens nodigde onze premier recentelijk een aantal gele hesjes uit in zijn Torentje. Hij wilde naar ze luisteren. Twee gele hesjes weigerden Rutte echter de hand te schudden en gaven bij voorbaat al te kennen dat het gesprek niets zou opleveren. Wat ook opviel was dat de gele hesjes verwachtten dat er direct iets geregeld kon worden. Alsof dat zo maar kan. Alsof dat democratisch zou zijn. Het zou het juist níet zijn. En een democratie doen we het namelijk samen. Daar kiezen we wie voor ons in gezamenlijkheid zaken regelt. De gele hesjes willen dat niet.