Honderdvijftig ondernemers smullen van Lelystadse producten

Lelystad - Honderdvijfentwintig ondernemers zijn donderdag op Franse wijze verrast met een maatschappelijke én culinaire belevenis op een unieke locatie: pop-up restaurant ‘Brasserie 2050’ op de akkers van de Lelystadse boer.

Alle gerechten van het jaarlijkse Lelystad Sponsordiner van de Lelystadse Uitdaging waren bereid met producten uit Lelystad en van de Lelystadse boer.

Ieder gerecht vertelde een maatschappelijk verhaal en werd met passie bereid door creatieve Lelystadse chef-koks. De chef-koks kookten samen met de leerlingen van het praktijkonderwijs De Steiger, cliënten van zorgorganisatie Triade en Concern voor werk. Zij leerden de leerlingen en geheel belangeloos de fijne kneepjes van het vak. Voor de leerlingen een fantastische ervaring die bijdraagt aan hun opleiding. Het volledige menu is samengesteld met uitsluitend lokale producten en beschikbaar gesteld door Stichting De Lelystadse Boer en ondernemers uit Lelystad.

Unieke locatie

De locatie van het maatschappelijke Lelystadse Sponsordiner is met recht uniek te noemen. De gasten werden ontvangen in het bijzondere pop-up restaurant ‘Brasserie 2050’, een ultramoderne boerenschuur op de akkers nabij Lelystad Airport, founder van de Lelystadse Uitdaging. De Brasserie 2050 staat namens Rabobank Flevoland op de akkers van de Lelystadse boer en werd donderdag beschikbaar gesteld voor het Lelystad Sponsordiner. Stefan Lohuis, directievoorzitter van Rabobank Flevoland en bestuurslid van de Lelystadse Uitdaging: ‘Als Rabobank hebben we tijdens deze week de verbinding gelegd met alle schakels in de voedselketen. Samen zijn we in gesprek gegaan over de uitdagingen die we zien in onze mooie regio. Supermooi dat de Lelystadse Uitdaging onze Brasserie als locatie kan gebruiken voor haar sponsordiner. Zo is ook hier weer het thema voedsel dat de verbinding maakt tussen Lelystadse ondernemers en maatschappelijke uitdagingen'.

Bijzondere ontmoetingen

Tijdens de avond werden de gasten in de watten gelegd door de studenten van het MBO College Lelystad, cliënten van Puur op Smaak van zorgorganisatie Triade en medewerkers van Concern voor Werk/Werkbedrijf Lelystad. Een verrijking van hun werkervaring én zij kwamen in contact met toekomstige werkgevers. Afgelopen jaren heeft de samenwerking tot veel bijzondere ontmoetingen geleid en een aantal banen opgeleverd. Op deze manier geeft het Lelystad Sponsordiner meer betekenis aan eten en draagt het bij aan een mooiere samenleving. Samen met bedrijfsleven, boeren, onderwijs en inwoners.

Voor één dag chef-kok zijn

Chef-koks Tessa van den Brink, Bart Huissen, Jerry Schouwstra (Hof van Lelystad), Carla van der Marel (Het Goed Lunchcafé) en Arthur Taggenbrock (Executive Chef Creadome Marfo) kookten samen met de horecacrew van praktijkonderwijs De Steiger en Concern voor Werk de verschillende gerechten. De dagen voorafgaand aan het evenement hebben zij alles samen voorbereid. Het verrassende menu werd gecoördineerd door Gerhard Flantua, het culinaire brein van het Lelystad diner. 'Meedoen aan het diner is echt heel gaaf om te doen. Het is niet alleen het verzorgen van het diner, het brengt zoveel meer met zich mee. Het brengt mensen samen tussen allerlei organisaties, van fotograaf tot collega-chef koks, dat is heel inspirerend. Het is ook voor ons een verrijking van ons blikveld en werkervaring. We helpen elkaar allemaal, ook met elkaars gerechten, we werken tenslotte aan hetzelfde doel. Het is een unieke ervaring en geeft ons team een boost', aldus Tessa van den Brink. De begeleiding van de bereiding en bediening was in handen van horeca-docent Jacco van der Stel van praktijkonderwijs de Steiger, werkleider horeca Gert-Jan Tolenaars, Concern voor Werk en docent Det Olde Hampsink, MBO College Lelystad.

Verrassend Frans menu

De gasten werden verwelkomd met een heerlijke welkomstcocktail, aangeboden en geserveerd door leerlingen van het MBO College Lelystad. Daarna was het tijd voor het vier gangen menu, dat dit keer een Frans tintje had en wederom werd bereid met producten uit Lelystad en omgeving. Zo werd het voorgerecht bereid met boerenzuivel van the Grow Company en leverde Polderkip de gevogeltelevertjes voor de tweede gang. Het hoofdgerecht bestond uit een taartje van gekonfijte eendenbout en als dessert stond Canadese appeltaart met ijs op het menu, gemaakt door Triadetoppers van Puur op Smaak en leerlingen van de Steiger. De wijnen werden geselecteerd door Gert Jan Tolenaars van Concern voor Werk en aangeboden door de Sligro. Lelystadse zanger Roy Oostwegel maakte met zijn optreden de avond compleet en fotografe Patricia Pietersen legde deze bijzondere avond vast op de gevoelige plaat.

Waardebon voor 300 gezinnen

Tijdens het diner werd er volop gematched. Hanne Buis, directeur van Lelystad Airport nam het initiatief om ondernemers ter plekke uit te dagen om het oogstevenement van de Lelystadse Boer te sponsoren. Met resultaat, want met de bijdrage van een aantal ondernemers uit Lelystad worden 300 honderd Lelystadse gezinnen (met een kleine beurs) uitgenodigd op de familiedag van het oogstevenement én zij krijgen een waardebon om te besteden op deze dag.

'Dit is waar we het voor doen. Lelystad heeft zoveel moois te bieden en het is fantastisch om te zien dat ondernemend Lelystad zich belangeloos inzet voor de stad. Dit evenement laat zien dat je met samenwerken heel veel kunt bereiken en waar de Lelystadse Uitdaging goed in is: verbinden en het matchen van vraag en aanbod', aldus Simone Veldt, manager Lelystadse Uitdaging.

Met dit diner worden de activiteiten van de Lelystadse Uitdaging ondersteund én krijgen de leerling-koks van praktijkonderwijs De Steiger, cliënten van Puur op Smaak van zorgorganisatie Triade, het bedienend personeel van Concern voor Werk en Werkbedrijf Lelystad en de studenten van het MBO College Lelystad een onvergetelijke werkervaring. De opbrengst van het sponsordiner is een donatie voor de Lelystadse Uitdaging. Het diner draagt bij aan een inclusieve samenleving waarin iedereen meedoet.