Juul Baars wordt nieuwe Stadsdichter van Lelystad

Lelystad - Juul Baars is de winnaar van de verkiezing van de nieuwe Stadsdichter van Lelystad. De zeven kandidaten droegen op donderdagavond een gedicht voor in FlevoMeer Bibliotheek Lelystad, waarna wethouder Peter Schot van Kunst & Cultuur de winnaar feliciteerde.

Na goedkeuring door het college van burgemeester en wethouders zal de nieuwe Stadsdichter van Lelystad tijdens Sunsation op vrijdagavond 21 juni de functie officieel op zich nemen, waarna hij zijn eerste voordracht in functie mag geven tijdens het hoofdprogramma van het festival op zaterdagochtend 22 juni.

'Echte Lelystadgedichten'

Thom Ummels liet namens de jury weten dat er door de kandidaten in het algemeen goed is aangesloten bij het thema 'Lelystad, The Next Level'. De meeste gedichten zijn ook echte stadsgedichten. 'Het gaat over herkenbare locaties en situaties in Lelystad. Het zijn met recht echte Lelystadgedichten'.

Wisselend niveau

Opvallend was dat er deze keer veel jonge en vrouwelijke dichters waren die meededen. Er was sprake van een wisselend niveau. Dat maakte de jurytaak niet gemakkelijk. 'De keuze is gevallen op een dichter die hoog scoorde met alle drie de gedichten, die beheersing toonde van relevante technieken en dit koppelde aan een sterke voordracht', lichtte Thom Ummels het juryoordeel toe. 'Bij het eindoordeel is ook de stem van het publiek meegewogen. Alles in afweging genomen is de keus voor de nieuwe Stadsdichter van Lelystad gevallen op Juul Baars'.

De jury bestond deze keer uit Thom Ummels (oprichter van poëziefestival Sunsation), Marian van Gog (oud-stadsdichter), Dick Waterhout (voorzitter Vrienden van de Bieb) en Petanak (Peter van Beurden, vierde Stadsdichter van Lelystad). Tijdens het juryberaad droeg Vincent Corjanus voor uit eigen werk en bracht hij verschillende van zijn liedjes ten gehore.