Stationsplein
Door Kees Bakker

Hoge verwachtingen

Lelystad - We hebben hier al regelmatig gepleit voor een nieuwe bioscoop in Lelystad. In een stad van meer dan 77.000 inwoners heeft een bioscoop zeker bestaansrecht. En nu lijkt-ie er dan eindelijk te komen.

Ik denk dat een bioscoop voor het Stadshart hetzelfde gaat betekenen als het vliegveld voor de stad. De aantrekkingskracht van een bioscoop op het Stadshart kan niet onderschat worden. Het brengt levendigheid. Ik weet niet of winkels daarvan direct zullen profiteren, het bioscoopleven speelt zich meer ’s avonds af, maar voor de horeca biedt het zeker kansen. Indirect is het effect van een bioscoop groot, zeker wanneer zich dat dicht bij een theater bevindt.

Nu is de timing wel een beetje rot, de gemeente staat weer voor bezuinigingen, maar dit zou ook juist de tijd zijn om te investeren in de nieuwbouw van poppodium Corneel. Een mooi uitgaansgebied, met bioscoop, theater, poppodium, restaurants en cafés. Daarmee zou je het Stadshart van Lelystad een enorme boost geven.

Moet dat poppodium wel een grote en een kleine zaal krijgen, zodat er ook weer kan worden geïnvesteerd in alternatieve bandjes, die misschien wat minder publiek trekken, maar wel iets toevoegen aan het aanbod in een stad. Een poppodium moet meer bieden dan alleen dance- en dansavonden en coverbands, hoe goed die avonden misschien ook lopen. Laat dat dan maar over aan die nieuwe horeca.

Ik kan bijna niet wachten tot het zover is. Of, zoals wethouder Sparreboom zei toen ze bekend maakte dat er een bioscoop komt: ‘Je zou ‘m het liefst de grond uit kijken!’