Stationsplein
Door Kees Bakker

Voorstelbare zorg

Dronten - Ik snap de weerstand in Biddinghuizen, Swifterbant en Ketelhaven tegen de windmolens die in de omgeving staan gepland wel. Het is een verandering van je leefomgeving, een verandering waar je niet om hebt gevraagd, een verandering die bovendien bedreigingen met zich meebrengt.

Nu denk ik dat die bedreigingen wel wat worden overdreven. Ik hoorde laatst iemand zeggen dat Ketelhaven straks door het licht bovenop de windmolen ’s nachts dezelfde rode gloed krijgt als de wallen in Amsterdam. Overdrijven is ook een vak.

Niet alle rust zal verdwijnen door een windmolen op bijna een kilometer afstand. Bovendien zal de ene inwoner er meer last van hebben dan de ander, en zal de één zich er meer aan ergeren dan de ander.

Ik vind het altijd een beetje een zwaktebod als inwoners die ergens tegen zijn de gevolgen van wat hen te wachten staat enorm overdrijven, of er allerlei argumenten met de haren bijslepen. Bovendien is dat in dit geval niet nodig. Want wat echt wrang is aan de windmolenplannen is dat juist de gebieden die straks met overlast van overvliegend verkeer te maken krijgen (ook de overlast daarvan wordt soms overdreven, maar dat is weer een ander verhaal), die windmolens in de buurt erbij krijgen. En dat komt dan ook nog omdat er rondom een grote omtrek van Lelystad Airport hoogtebeperkingen zijn voor windmolens, juist vanwege het vliegverkeer. Dat is toch ronduit wrang.

Het is dus te hopen dat Rijk daar iets op gaat verzinnen, samen met de windkoepels.