Dronten zet streep door gondelbaan over het Veluwemeer

Dronten - De gemeente Dronten zet een streep door het plan voor een gondelbaan over het Veluwemeer. Er is geen interesse van bedrijven hierin te investeren. Dat laat burgemeester Ineke Bakker namens het college weten in een brief aan de gemeenteraad.

Oud nieuw plan

Het plan was een nieuwe versie van een oud plan van Arie van der Mee uit Lelystad. Hij opperde ooit het idee voor een kabelbaan, toen de gemeenteraad van Lelystad sprak over een toeristische verbinding tussen het centrum van Lelystad en het toen nog nieuwe Batavia Stad.

Het plan werd door het vorige college omarmd. De kabelbaan met gondels zou een mooie toeristische trekpleister kunnen zijn aan de toeristische oostkant van Dronten en de overzijde van het Veluwemeer. De kabelbaan zou Biddinghuizen met Nunspeet verbinden en als ‘icoon’ en toeristische trekpleister voor het gebied kunnen dienen.

Geen marktpartij

Het leverde in 2016 een ‘bidbook’ op met de mooie titel ‘Als een vogel over het Veluwemeer’ en Dronten, Nunspeet en de provincie besloten een haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren, mits het bedrijfsleven daar ook in zou investeren. Dat is ook gebeurd.

Een andere voorwaarde voor de eventuele realisering was dat er een marktpartij zou zijn die de kabelbaan zou willen bouwen en exploiteren, want dat is geen taak voor de overheid. En daar ontbreekt het aan: er heeft zich geen enkele marktpartij gemeld. ‘Daarom is door de betrokken overheden besloten om geen verder initiatief te nemen om als overheid het plan voor een kabelbaan verder te ontwikkelen,’ staat in de brief. Dat kan veranderen als er zich alsnog een marktpartij aandient.