De Wingerd haalt alles uit de kast voor textielactie

Lelystad - Basischool De Wingerd in Lelystad is door afvalbedrijf HVC benaderd om mee te doen aan een textielinzamelingsactie. Niet alleen worden de leerlingen zo meer bewust gemaakt van de recyclingmogelijkheden van textiel, de school spint er zelf ook nog eens financieel garen bij.

'Veel textiel verdwijnt nog steeds in de huisvuilcontainers. Dit is niet goed voor het milieu en ook niet duurzaam', legt schoolleider Silke Tuininga uit. 'Meer dan de helft van de kleding die HVC ophaalt is herdraagbaar en krijgt een tweede leven. Via de plaatselijke kringloopwinkel of in het buitenland waar het textiel zeer welkom is. Maar ook kapot textiel weggooien is zonde, want je kunt er nieuwe dingen  van maken, zoals poetsdoeken, isolatiemateriaal en zelfs nieuwe garens'. 

Textielbakken staan tot en met 17 mei op De Wingerd

Alles van textiel is welkom op De Wingerd, ook vodden, tassen, schoenen (aan elkaar) en knuffelbeesten. Het textiel kan in de bakken van HVC worden gegooid die tot en met 17 mei op De Wingerd (adres: Voorhof 1) staan. Tuinenga: 'HVC zorgt ervoor dat al het textiel goed wordt gesorteerd voor hergebruik of recycling tot nieuw textiel'.

School krijgt 25 eurocent per kilo textiel

De school krijgt 25 eurocent per kilo textiel. Tuinenga: 'De Wingerd kan het geld goed gebruiken voor de leerlingen. Mooie nieuwe leesboeken, een spel op het schoolplein en speel- leermateriaal voor alle groepen.