Ervaren informateurs Van Beek en Van Bochove aan de slag in Flevoland

Flevoland - Er gaan twee nieuwe informateurs aan de slag om te kijken in welke samenstelling er een nieuw provinciebestuur kan worden gevormd. Provinciale Staten heeft daar woensdag mee ingestemd.

Vijfde partij

Willibrord van Beek (VVD) en Bas Jan van Bochove (CDA) zijn aangesteld als nieuwe informateurs. Zij zullen eerst kijken of er een meerderheid mogelijk met het Forum voor Democratie, VVD, CDA en ChristenUnie en een vijfde partij die daarbij aansluit. Dat moet voor eind mei resulteren in een nieuw advies.

De nieuwe informatieronde is nodig, omdat de PvdA afgehaakt is als mogelijke collegepartij. Zij wil niet samenwerken met Forum voor Democratie, omdat de Flevolandse afdeling zich niet openlijk distantieert van een aantal uitspraken van de Haagse partijleider Thierry Baudet.

Flevolandse ervaring

Van Beek en Van Bochove hebben allebei ervaring met de politiek in Flevoland. Van Beek was betrokken bij de totstandkoming van een nieuw college in Flevoland in 2012, nadat de oude over het dossier Oostvaarderswold was gevallen. Van Bochove deed hetzelfde vorig jaar, toen de collegepartijen VVD, CDA en D66 het vertrouwen in Ad Meijer van de vierde collegepartij SP hadden opgezegd en het hele college daarna viel.

Van Beek en Van Bochove zijn beide lange tijd Tweede Kamerlid geweest. Van Beek was daarna waarnemend Commissaris van de Koning in Utrecht. Bas Jan van Bochove was voor zijn Kamerlidmaatschap gemeenteraadslid en wethouder in Lelystad. Nu is hij al vijf jaar lang waarnemend burgemeester van Weesp.

Gerelateerd nieuws