Bikkels houden monstertocht Lelystad-Mont Ventoux voor zieke vriend

Lelystad - Samen met vier vrienden bereidt Frans van Olst (64) uit Lelystad een monstertocht voor: 1.500 kilometer fietsen om daarna de Mont Ventoux te bedwingen voor KWF Kankerbestrijding. Frans zal het helaas niet meer meemaken: hij is zelf getroffen door alvleesklierkanker en heeft niet lang meer te leven.

De verslagenheid is groot, maar zijn vrienden zetten het plan door. ‘Frans’ fiets gaat mee en komt hoe dan ook boven.’

Jaap de Jager, Gerrit de Noord, Kees Schaak (uit Biddinghuizen) en Philip Spiekerman zijn verslagen door het verschrikkelijke nieuws dat hun vriend op 21 februari te horen kreeg. De meeste kennen hem via Inloophuis Passie, bedoeld voor mensen met kanker op hun levenspad. Frans’ vrouw Klasien is een van de oprichters.

Frans reisde in september zijn dochter achterna, die voor de stichting Groot Verzet Tegen Kanker, de Mont Ventoux wandelend bedwong. Klasien: ‘Hij zegt dat de berg hem toen te grazen heeft genomen. Hij wilde hem terugpakken, dat moeten jullie dan maar doen’, zegt ze tegen de vrienden van haar man. Het gesprek valt even stil en tranen zoeken een weg naar buiten.

‘We betrekken Frans overal bij’

Frans gaat snel achteruit. ‘Ieder uur is anders. Vanochtend lag ik nog levenloos in bed, maar nu ben ik zo blij dat jullie er zijn.’ Zijn vrienden blijven hem overal bij betrekken. ‘Het eerste overleg gingen we op de fiets, weet je nog?’, blikt Philip terug. Gerrit moet lachen: ‘Ik kon Frans amper bijhouden.’ Iedereen lacht. ‘Als we straks op de fiets richting Frankrijk zitten, zullen we ook heel mooie momenten hebben. Maar in je achterhoofd rijdt er iemand mee: Frans.’ Zijn fiets gaat ook mee, als reserve, en de vrienden zorgen er ook voor dat deze boven komt. Hoe dan ook.

‘We opereren als team en delen alles met hem’, zegt Jaap. ‘Dat is best een beetje dubbel. Ik heb me er écht op verheugd om dit te mogen doen. Als ik het nu niet doe, doe ik het nooit meer, dacht ik toen we de plannen maakten. En ik snap niet dat dat niet meer kan’, reageert Frans met zachte stem.

Donderslag bij helder hemel

Toen hij in september terugkwam uit Frankrijk begon hij te kwakkelen. Hij kreeg koorts, gaf over en knapte niet op. ‘Toen heeft de berg me gevangen.’ Kees: ‘Hij heeft nog wel een paar keer met ons mee gefietst.’ Gerrit: ‘Hij heeft zelfs op 13 februari nog met ons gespind in Biddinghuizen. Wat een bikkel onze Frans.’

Ondertussen ging zijn gezondheid verder achteruit, maar was er nog geen oorzaak gevonden. Totdat Klasien erop stond dat haar man een scan zou krijgen. Dat was op 20 februari. Een dag later kregen ze de uitslag: alvleesklierkanker.

Een donderslag bij heldere hemel. ‘Niemand dacht aan kanker’, zegt Klasien. ‘Ik denk dat ik voor ons allemaal spreek als ik zeg dat het een enorme dreun was. Ik was verdoofd. Het was een mokerslag’, vertelt Kees. En dat is het eigenlijk nog steeds wel, want de vrienden hebben nog niet zoveel gefietst als ze van plan waren. ‘De ziekte van Frans heeft zijn weerslag op de trainingen.’ Gerrit reageert vastberaden: ‘Het gaat goedkomen.’ De anderen knikken instemmend. ‘We komen boven. Hoe dan ook.’

Vol emotie

Ze vertrekken 17 augustus vanaf Inloophuis Passie en komen en komen via de top van de mythische berg op 1 september aan in Montbrun. Om dan op 6 september de kale berg te beklimmen. De mannen moeten 1.912 hoogtemeters overwinnen met een gemiddelde stijging van zo’n 10 procent. De laatste 6 kilometer naar de top zijn loodzwaar, omdat je dan door het ‘maanlandschap’ fietst: bomen zijn er niet en de wind heeft vrij spel. Ze weten waar ze aan beginnen: allemaal hebben ze de Mont Ventoux al één of zelfs meerdere keren wandelend en fietsend bedwongen.

‘Ik beklom de berg in 2014 voor het eerst en toen ik op de top kwam zat ik vol emotie en was er geen familie om me binnen te halen’, blikt Kees terug. ‘Maar daar stond Frans. Met zijn armen gespreid, zo van: kom maar. Ik zie je nog staan.’ Frans glimlacht: ‘Ik zie jou ook nog staan, Kees.’ De vrienden gaan om het bed van Frans staan, pakken elkaars hand vast. De stilte hangt even tussen hen in. ‘Je wordt ineens geconfronteerd waarvoor je fietst, maar Frans fietst deze tocht met ons mee.’

Sponsoring

Het team ‘Bikkels monstertocht Lelystad-Mont Ventoux’ vertrekt op 17 augustus om 10.00 uur vanaf Inloophuis Passie aan de Botter 14-01 in Lelystad. Rob Korff, Klaas Cloo en Linda van Hoek gaan als begeleiding mee. Autobedrijf Wensink stelt een Citroën-bus beschikbaar en verder hebben de drie Jumbo’s in Lelystad zich als hoofdsponsor verbonden. Net als KFC Lelystad, Rootbarrier, Schoonmaakbedrijf Top en Top, De 4 Linden makelaardij en een aantal wielerkledingsponsors.

Het geld komt ten goede aan KWF Kankerbestrijding en lokaal aan Inloophuis Passie, een ontmoetingsplek voor mensen met kanker. Dat is mede opgericht door Frans’ vrouw Klasien. 

Wil je de bikkels sponsoren? Dat kan door een bedrag (groot of klein, alles is welkom) te storten op NL90RABO0321355555 t.n.v. Stichting Mont Ventoux, team Bikkels monstertocht Lelystad-Mont Ventoux.

Kijk hier voor meer informatie.