Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

Typisch Hollands?

Wie op straat, in de kroeg of bij de voetbalclub zijn oor te luister legt hoort vaak mensen zeuren, zeveren, zaniken, zemelen, zeiken, zieken, dreinen, jammeren, grieven, mauwen, emmeren, brommen, kankeren, mopperen... Er is geen land waar meer termen gebruikt worden om het ongenoegen te uiten.

Natuurlijk zijn er nog steeds mensen met een uitkering. Natuurlijk zijn er negatieve beelden als je weet dat één op de tien kinderen in armoede leeft en één op de vijf mensen psychische problemen heeft. 

Er zijn echter ook andere, louter positieve feiten. Met 3,4 procent is de werkeloosheid sinds 2001 nog nooit zo laag geweest. Het gemiddelde gelukscijfer is 7,8 (in 1975 was dat nog 7,2). Met 433.000 is het aantal mensen met een bijstandsuitkering (bron CBS) gedaald.

Vijfde plek op de geluksladder

Volgens een Duits onderzoeksbureau zijn we er sinds het afschaffen van de gulden 23.000 euro op vooruit gegaan. Volgens de Verenigde Naties staat Nederland op plek vijf in de wereld voor wat betreft de geluksladder. Onderzoek van de Erasmus Universiteit toonde aan dat dat kwam omdat wij zoveel gebruik maken van onze keuzevrijheid. We delen ons leven bijvoorbeeld zelf in. Als het niet bevalt kiezen we een andere baan of andere partner.

Lak aan regels

We hebben vaak lak aan regels. We zijn, zo blijkt, gewoon rebelser. Tevens zijn inkomen, levensverwachting en goede sociale relaties een belangrijke factor. Nederland hoort tot de snelste economische groeiers in de eurozone. Er kwamen 250.000 banen bij waarbij er nog heel veel vacatures zijn. In ons eigen Flevoland blijkt dat de gemeenten ten opzichte van de rest van Nederland het hardst economisch zijn gegroeid. Moet ik nog even doorgaan?

En toch zijn wij, vergeleken met andere eurolanden, een uitzondering als het gaat om consumentenvertrouwen. We blijven op straat de zeurtermen gebruiken. 

Daarom is het eens goed een ander geluid te laten horen en eens stil te staan dat we blij mogen zijn om in Nederland én in Flevoland te wonen.