Alex en zijn opruimhond Joy bezoeken De Tjotter

Lelystad - Alex van Eck en zijn 'opruimhond' Joy van stichting Enjoycleaningup gaven maandag voorlichting in groep 3 van basisschool De Tjotter in Lelystad. Enjoycleaningup heeft als doel de wereld een klein stukje schoner te maken en vooral te houden.

Een steentje bijdragen

Alex: 'We kennen allemaal wel de beelden van stranden vol plastic of dieren gestorven of in nood door vervuiling. Ik kan deze beelden niet aanzien en vind deze zo erg dat ik dit ook nooit deel of like op social media. Noem het struisvogelpolitiek of wegkijken, wat door meer mensen gedaan wordt en wat geen oplossing is. Ik draag liever mijn steentje bij. Om die reden heb ik mijn hond Joy getraind om te zoeken naar plastic flesjes. Dit ging zo goed dat we dat hebben uitgebreid met blikjes en pakjes drinken. Tijdens het uitlaten zijn we samen geobsedeerd door zwerfafval en nemen we alles mee wat we vinden. In de rugtas van de hond bewaren we alles wat we tegenkomen en lopen we van prullenbak naar prullenbak'.

'Jong geleerd, is oud gedaan'

Het informeren, voorlichten en vooral inspireren van jong publiek is een belangrijk onderdeel geworden van de stichting. Alex: 'Laat zien wat er gebeurt met afval dat rondzwerft en uiteindelijk in ons ecosysteem terechtkomt. Het is een gegeven: jong geleerd, is oud gedaan. Als we nu bij onze jonge generatie laten zien hoe het wel moet, zal de bewustwording nu en later een stuk groter zijn'.

Kijk voor meer informatie op de website van Enjoycleaningup.