Nieuwe bioscoop in Stadshart komt er nu echt

Lelystad – Eindelijk krijgt Lelystad de door haar zo gewenste nieuwe bioscoop in het Theaterkwartier. Naast de Agora zal volgend jaar een start worden gemaakt met de realisatie en naar verwachting gaat de bioscoop in 2021 open. De nieuwbouw wordt gecombineerd met horeca, leisure en woningbouw.

De gemeente heeft een ‘koop- en ontwikkelingsovereenkomst’ afgesloten met een in dit soort projecten gespecialiseerde ontwikkelaar. Wethouder Janneke Sparreboom heeft dat woensdagmiddag bekend gemaakt. In de afspraak zit ook de ontwikkeling van een horecagelegenheid aan de achterkant van de Agora, aan de Agorahof.

Drie tot vijf zalen

Wie de bioscoop gaat exploiteren en hoeven zalen er precies komen, is nog niet bekend. ‘Dat is niet aan de gemeente, maar aan de ontwikkelaar,’ zegt Sparreboom. Er wordt uitgegaan van drie tot vijf zalen.

[De tekst gaat verder na de afbeelding]

De wethouder is blij dat de kogel nu door de kerk is. Ze heeft hoge verwachtingen van wat de bioscoop het Stadshart zal gaan brengen. ‘Alle culturele instellingen zitten er, je kunt er straks een hapje gaan eten en wat drinken, en het is een uitgaansgebied waar met name jongeren ook terecht kunnen. Dat zal leiden tot meer bezoekers aan het Stadshart. Of bioscoopbezoekers dan ook van de winkels in het Stadshart gebruik zullen gaan maken, weet ik natuurlijk niet. Maar de levendigheid neemt er wel mee toe. Dit is enorm belangrijk voor het Stadshart.'

Langgekoesterde wens

Als sinds het vertrek van de oude bioscoop in 2013 klinkt in Lelystad de wens voor een nieuwe bioscoop. De gemeente heeft die wens ook al een aantal jaren geleden hardop uitgesproken.

Dat het zo lang heeft moeten duren, komt volgens wethouder Sparreboom onder andere doordat tot de precieze plannen voor het Theaterkwartier en het Stadshart lange tijd niet bekend waren. Toen de gemeenteraad dat vorig jaar vaststelde, bleek er ook weer interesse uit de markt voor de bouw van een bioscoop. Sparreboom denkt dat de gekozen projectontwikkelaar in het najaar bekend zal maken welke exploitant de bioscoop zal gaan runnen en hoeveel zalen het gebouw krijgt.

Verplaatsen

Voor de komst van de nieuwe bioscoop moeten nog wel drie bedrijven in  de ‘slurf’ van de oude Gordiaan worden verplaatst, maar dat maakt onderdeel uit van de plannen. Daarnaast moet het bestemmingsplan worden gewijzigd.