De eerste van 1,2 miljoen stenen op De Deel is gelegd

Emmeloord - 'Na meer dan 20 jaar praten over De Deel, is het nu eindelijk tijd dat de eerste steen wordt gelegd'. Als een volleerd stratenmaker voegde wethouder Wiemer Haagsma dinsdagmiddag de daad bij het woord.

De wethouder deed dit onder het toeziend oog van het college van burgemeester en wethouders, het bestuur van de centrumondernemers (CME) en Bedrijven Actief Noordoostpolder.

Mijlpaal

Het mag een mijlpaal genoemd worden: het werk aan De Deel gaat bovengronds. De voorbereidende werkzaamheden begonnen al in februari met het rooien van bomen. Het opbreken van de grote Deel nam begin maart een aanvang. Riolering, kabels en leidingen zijn vervangen, er ligt nu een afwateringssysteem met ondergrondse berging en er zijn aanpasingen gedaan om de bodem geschikt te maken voor de groenvoorzieningen die in de verharding worden geplaatst. Als laatste is de fundering voor de bestrating gelegd.

[De tekst gaat verder na het filmpje]

Grote Deel voor bouwvak klaar

De bestrating van De Deel als geheel is een klus die nog zeker tot eind 2019 zal duren, verwacht Appie Faber van aannemersbedrijf A. Faber BV. 'Het gaat om 16.000 vierkante meter, waar in totaal 1,2 miljoen stenen op worden gelegd'. Voor de bouwvak moet de grote Deel klaar zijn. 'Alles loopt nog volgens planning'.

'Eerst wordt het trottoir gelegd, zodat de voetgangers er weer langs kunnen en de kantoren weer bereikbaar zijn', vult Johan Verhage, projectleider van de gemeente, aan. 

Bomen

Na de bouwvak begint het werk aan de kleine Deel. Dat het werk pas begin 2020 klaar is, ligt aan de bomen die in het najaar op De Deel worden geplaatst. Verhage: 'Die bomen zijn al bijna 20 jaar oud en hebben een stamomvang tot 70 centimeter. Ze moeten zeker 40 tot 50 jaar staan'.

Hoewel er weer belangstellenden zijn voor de ontwikkeling van een horecapaviljoen op De Deel, hoeft daar bij de herinrichting van De Deel niet op te worden gewacht.