Successen voor Zuiderzeezwemmers

Dronten - Acht leden van de Zuiderzeezwemmers uit Dronten beleefden van donderdag tot en met zondag geweldige Open Masters Kampioenschappen lange baan in Amersfoort.

Lisanne Andeweg, Danique Stoop, Adri Pasman, Bert Veerkamp, Leonie Nijenhuis, Dagmar Kruik Myrna Kleefstra en Ferdy van Savoyen zwommen op de individuele nummers vijf maal goud, één maal zilver en twee maal brons bij elkaar. Daarnaast wist het dames estafetteteam met Lisanne Andeweg, Leonie Nijenhuis, Danique Stoop en Dagmar Kruik één keer goud en één keer zilver te veroveren. Danique Stoop wist met haar tijd van 28.09 op de 50 meter vlinderslag een Nederlands Mastersrecord te zwemmen.

Tijdens het gemoedelijke, gezellige en bijzonder sportieve spektakel verschenen zwemmers van 20 tot en met 90 jaar uit binnen- en buitenland aan de start. Drieëntwintig keer verschenen één of meerdere Zuiderzeezwemmers aan de start. Er werd goed gezwommen, waarbij goede persoonlijke en teamprestaties neergezet.

Lisanne Andeweg, die alle vier dagen aan de start verscheen, liet in de categorie 30+ alle Nederlandse dames achter zich op de 1.500, 800, 400 en 200 meter vrije slag. Ze werd op alle vier afstanden tweede, waarbij ze enkel een Hongaarse voor zich had staan in de eindklasseringen. Het goud en daarmee de nationale kampioenschapstitels waren voor haar.

Snelste dame van het toernooi

Danique Stoop verscheen alleen op zaterdag aan de start; ze zwom met het dames estafetteteam en twee individuele afstanden. Op de 50 meter vlinderslag wilde ze proberen het Nederlands Master Record te zwemmen, een hele sterke tegenstandster uit een andere leeftijd categorie in de baan naast haar, wist haar tot deze prestatie te drijven. Ze werd de snelste dame van het toernooi op deze afstand en werd Nederlands Kampioen in de categorie 25+, met het beoogde Masters Record. Haar 200 meter vrije slag verliep ook uitstekend; hier wist ze het zilver te winnen in een persoonlijk record.

Het dames estafetteteam wisten op de 4 x 100 meter vrije slag de inschrijftijd met zeven seconden te verbeteren. Dit was goed voor het zilver in de categorie 100+. De zaterdag werd afgesloten met alle 4 x 50 meter wisselslagestafettes. Dit leverde de dames Andeweg, Nijenhuis, Stoop en Kruik het goud op, wederom in een verbetering van de inschrijftijd.

Twee ZZZ-heren wisten een bronzen medaille te bemachtigen. Adri Pasman deed dat in de categorie 55+ op de 1.500 meter vrije slag en Bert Veerkamp won het brons op de 50 meter schoolslag in de categorie 65+.