Formatie gaat woensdag verder met nieuwe informatieronde

Lelystad - Provinciale Staten praat woensdagavond verder over de vorming van een nieuw college voor Gedeputeerde Staten. Daarbij zal worden ingezet op een nieuwe informatieronde, om te zien welke coalitie mogelijk is.

Nieuwe situatie

Dat is nodig, nu de vier overgebleven partijen die de formatie zijn ingegaan, geen meerderheid hebben. Op 17 april gingen Forum voor Democratie, VVD, VDA, ChristenUnie en PvdA de formatieronde in, nadat zij het eens waren geworden over een aantal uitgangspunten voor een nieuwe coalitie.

Een dag later stelde de PvdA opeens een aantal eisen voor een eventuele samenwerking met Forum voor Democratie, de grote winnaar van de provinciale verkiezingen in Flevoland en daarmee in één klap de grootste partij. PvdA eiste in een verklaring dat men eerst wilde dat de Flevolandse FvD afstand zou nemen van een aantal omstreden uitspraken van de partijleider in Den Haag, Thierry Baudet. Toen een week later bleek dat de partij dat niet van plan was, stapte de PvdA uit de onderhandelingen.

Werkbare meerderheid

De vier overgebleven partijen gingen daarna verder, maar vinden het wel nodig dat er een nieuwe informatieronde komt, om te zien welke werkbare en op een brede meerderheid steunende coalitie er nu mogelijk is. Op rechts zouden de PVV, 50 Plus en de SGP de beoogde coalitie aan een meerderheid kunnen helpen. De VVD staat echter niet te trappelen voor een samenwerking met de PVV, 50 Plus heeft een geheel nieuwe fractie in de Flevolandse Staten en daarvan moet nog blijken hoe stabiel de partij is en de SGP zou de coalitie slechts aan een meerderheid van één zetel helpen, van 21 tegenover 20 zetels.

Op links zijn de andere winnaar van de verkiezingen, GroenLinks, en D66 en de SP beschikbaar, maar een samenwerking van één van die partijen met Form voor Democratie lijkt ook ver weg. Voor Partij voor de Dieren en Denk lijkt al helemaal geen rol weggelegd in de formatie.

Advies centraal

Vooralsnog staat het advies van informateur Annemarie van Gaal centraal bij de bespreking voor een nieuwe coalitie. Daarin is door de eerst vijf en nu vier partijen overeenstemming bereikt over een aantal heikele dossiers, zoals de Nationaal Park Nieuw Land, de energietransitie (inclusief zonneparken en windmolens) en het vliegveld.

Gerelateerd nieuws