Eerste namen voor LelyStart bekendgemaakt

Lelystad - De eerste namen voor LelyStart zijn bekend. Bij de opening van het culturele seizoen in het weekend van 13, 14 en 15 september komen onder andere Suzan & Freek en schrijver Thomas Olde Heuvelt naar Lelystad. Trijntje Oosterhuis zal de festivalavond van zaterdag 14 september afsluiten.

Trijntje Oosterhuis

De nieuwe tour van Trijntje staat in het teken van haar muzikale roots: met een band op het podium en muziek maken. Het begon allemaal 25 jaar geleden, met een toen nog onbekend bandje dat vooral uit vrienden en familieleden bestond en dat aanstekelijke popliedjes speelde. 'Daar is de basis gelegd waar vanuit ik verder kon groeien', zegt Trijntje over de begintijd van Total Touch. 'Nu, 25 jaar later, blik ik terug op mijn carrière en ga ik terug naar dat gevoel van vroeger'.

Dit voorjaar verschijnt er een nieuw album van Trijntje, geproduceerd door niemand minder dan Jett Rebel, dat ze samen heeft geschreven met Alain Clark, Diggy Dex, Vieze Fur van de Jeugd van Tegenwoordig, Glen Faria en Linde Schöne. Op LelyStart zal zij naast nieuw werk ook de grootste hits uit haar 25-jarige carrière zingen

Internationale bestseller

LelyStart heeft schrijver Thomas Olde Heuvelt weten te strikken voor de literaire lezing in de bibliotheek op zaterdagavond. Olde Heuvelt is internationaal doorgebroken door met veelgeprezen boek ‘Hex’ en schrijver van het Spannende Boeken Wekengeschenk 2019.

‘Hex’ speelt zich af in het Nederlandse dorpje Beek, dat door een vervloekte heks in een wurgende greep gehouden wordt. Aanvankelijk was het boek in Nederland slechts een bescheiden succes, maar dat veranderde toen ‘Hex’ verscheen bij grote uitgeverijen in de VS en Groot-Brittannië, en Stephen King een lovende tweet de wereld instuurde (“totally, brilliantly original”). Hierna stond ‘Hex’ ook in Nederland maandenlang in de Bestseller Top 60. De  Amerikaanse film- en televisierechten van het boek zijn verkocht aan Warner Bros en inmiddels prijkt naast een quote van Stephen King ook een aanbeveling van George R.R. Martin op de kaft, de schrijver van de Game of Thrones-boeken.

‘Echo’

Deze week verschijnt ‘Echo’, het nieuwste boek van Thomas Olde Heuvelt. Dat gaat over twee bergbeklimmers die een afgelegen berg in de Zwitserse Alpen beklimmen. Eén van beiden komt tijdens de tocht te overlijden en de ander ontwaakt verminkt uit een coma. Maar dat blijkt niet het einde van de rampspoed te zijn: er is iets in hem gewekt…  deMet zijn nieuwe boek hoopt Olde Heuvelt het succes van ‘Hex’ op zijn minst te gaan evenaren. ‘Vanuit de Verenigde Staten kwam er al een bod, van een heleboel cijfertjes,’ onthult de jonge schrijver zaterdag in een twee pagina’s groot interview in De Telegraaf. Olde Heuvelt kreeg dit jaar ook de eer om het geschenk voor de Spannende Boeken Weken te schrijven. Dat draagt de titel ‘Dolores Dolly Poppedijn’ en vertelt het verhaal van een vrouw die na de dood van haar baby Dolores steeds verder afglijdt tot waanzin in haar poging haar baby te herscheppen. Tijdens de Spannende Boeken Weken, van zaterdag 1 tot en met vrijdag 21 juni, geeft de boekhandel dit boek cadeau aan haar klanten bij besteding van minimaal 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken.

Suzan & Freek

Op de grote festivalavond naast de Agora, waar duizenden mensen op afkomen, staan naast Trijntje Oosterhuis die zaterdag ook Suzan & Freek op het podium. Sinds november 2018 staat hun hit ‘Als Het Avond Is’ in de Top 40, waarbij het ook meerdere weken op nummer 1 stond. Het tijdloze liedje is nauwelijks van de radio weg te slaan en heeft miljoenen streams op Spotify en YouTube. Hun voorjaarstour langs de grote zalen van Nederland was dan ook volledig uitverkocht. Voor deze hit wist het muzikale duo al geruime tijd juist met hun covers de aandacht te trekken op Facebook  en braken Suzan & Freek door toen The Chainsmokers een van deze covers deelde op zijn eigen social media. Op LelyStart zullen Suzan & Freek een combinatie spelen van de bekende covers én meer eigen muziek. Dat wordt meezingen!

Vrijwilligers

LelyStart is dé start van het nieuwe culturele seizoen in Lelystad. Onder deze vlag organiseren Agora Theater, Poppodium Corneel, De Kubus, FlevoMeer Bibliotheek Lelystad en City Marketing Lelystad talloze optredens, demonstraties, workshops en straattheater in het Stadshart. De toegang is helemaal gratis.

De organisatie van LelySTART is nog op zoek naar vrijwilligers. Aanmelden kan via susan@corneel.nl.

Kijk voor meer informatie op de website van LelySTART.