Barry’s bezoekers bezingen bevrijding uit volle borst

Almere - De provincie Flevoland is dit jaar gastheer voor de Nationale Viering Bevrijding. Op weg naar het vredefeest op 5 mei staan er in deze krant gesprekken over het thema 'In Vrijheid Kiezen'. In het laatste artikel komt Barry Bouquet, organisator van het Flevolandse Bevrijdingsfestival in Almere, aan het woord.

Jaren geleden kwam Ramses Shaffy en straks arriveert Kraantje Pappie. Terwijl de artiesten elkaar op het podium afwisselen, keert achter de schermen van het Bevrijdingsfestival in Almere steeds een vertrouwd gezicht terug. Als organisator treedt hij soepel uit de schaduw. Zijn naam: Barry Bouquet.

Davina Michelle

‘Het duurt te lang….’ Geen probleem, want veertiger Barry Bouquet is een man van de lange adem. ‘Davina Michelle, tja. Die hadden we vorig jaar zomer al geboekt, toen ze nog maar een enkel keertje op televisie was geweest’. Hij lacht breed. ‘Nu zou dat niet meer lukken’. Maar soms hebben Bouquet en zijn team van enthousiaste vrijwilligers helaas minder geluk. Vijf jaar geleden moest het Almeerse bevrijdingsfestival bijvoorbeeld al voor de opening worden afgelast vanwege de harde wind. ‘We hadden Kensington geboekt, maar uiteindelijk is alleen de manager langs geweest. Het jaar daarop hadden we daarom maar zeecontainers als windscherm neergezet, maar toen was het natuurlijk prachtig weer’.

Boodschap

Zonder blikken of blozen somt Bouquet in een paar zinnen een heel rijtje prominente podiumgasten op. Zelf mag hij zich echter ook best een bekende naam noemen in Almere. Al voor de veertiende keer organiseert hij dit jaar het provinciale Bevrijdingsfestival. Op allerlei pleinen in de stad vinden op 5 mei feestelijke activiteiten plaats. De bezoekers luisteren naar gezellige muziek en horen in het bruisende feestgedruis tegelijkertijd ook een oprechte boodschap doorklinken. ‘Ik vind het belangrijk om onze gasten ook de betekenis van vrijheid duidelijk te maken’, benadrukt Bouquet. ‘Daarom houden we dit jaar speeddates met jonge en oude veteranen. We willen de vele jongeren die op ons festival komen, graag laten zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is’.

Patatje vrede

Vrijheid is verwant aan een eigen vrije wil. Bouquet is dan ook dankbaar voor zijn spontane team van medewerkers dat hem rond Bevrijdingsdag belangeloos ondersteunt. ‘We beginnen al op 30 april met bouwen. Dan zetten we de vrijwilligerstent op. Want al die mensen moeten ook eten, naar het toilet, noem maar op. Zij zijn het die de verschillende artiesten begeleiden.” Daarbij komen de deze vrijwilligers de muzikanten altijd kalm tegemoet. ‘Ze krijgen wel eens vreemde verzoeken hoor’, grinnikt Bouquet. ‘Zo vroeg iemand ooit om een dure fles cognac. Vervolgens verdween die fles regelrecht in de tas. Maar de meeste muzikanten hebben heel normale wensen. Die nemen op zo’n dag graag genoegen met een patatje’. Vast een patatje vrede dan.

Gerrit Jan Tempelman

www.flevoland.nl/bevrijdingsdag

Gerelateerd nieuws