Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

Ver van mijn bed

Waar bij nationale verkiezingen ver van tevoren wordt gepeild en gedebatteerd, is dat met de Europese verkiezingen anders. Een maand voor de verkiezingsdatum - donderdag 23 mei - werden de verkiezingsborden geplaatst en dat was het.

Toch heeft Europa meer invloed dan we misschien denken. Net als met andere zaken zijn er voor- en nadelen. Samen sterk is vaak wat je hoort als het over Europa gaat. Het feit dat we zonder belemmeringen als toerist door Europa kunnen reizen behoort misschien wel tot de eenvoudigste voordelen. Voor Flevoland hebben de Europese subsidies veel opgeleverd. Heel wat dorpshuizen en MFC’s zijn mede met Europees geld mogelijk gemaakt.

Keerzijdes

Er zijn echter ook keerzijdes. Zo is met name de afstand van de inwoners tot Brussel er een die maakt dat de meeste mensen eigenlijk geen idee hebben van wat er in het Brusselse allemaal wordt gedaan. Natuurlijk is het ten hemel schreiend dat er een paar keer per jaar miljoenen aan verhuiskosten moeten worden betaald voor de verplaatsing van Brussel naar Straatsburg en omgekeerd.

Urkers zullen helemaal niet zo Eurpopa minded zijn nadat het pulsvissen werd verboden. En wat te denken van het feit dat Nederland zich altijd netjes aan de regels houdt ten aanzien van de financiën en bijvoorbeeld Italië alles aan zijn ‘laars’ lapt en daarvoor niet bestraft wordt. En als dan ook nog onze eigen minister-president (in januari van dit jaar) in Buitenhof aangeeft dat de Europese verkiezingen niet zo relevant zijn, ja wat moet je dan als stemgerechtigde. (Overigens draaide Rutte deze uitspraak later weer terug, maar het kwaad was al geschied.)

26 zetels

Het gaat ook nog eens om slechts 26 zetels waar we invloed op hebben - op een totaal van 751 zetels, afhankelijk van Brexit. Wat je er echter ook van vindt en hoe ver Europa ook van ons afstaat, het gaat ons toch allemaal aan en daarom is het misschien toch verstandig te stemmen en de opkomst boven de opkomst van 37 procent in 2014 te laten uitkomen.