Leerlingen van De Sluis uit Lelystad leggen bloemen op de Dam

Lelystad - 21 leerlingen van groep 8 van de openbare basisschool De Sluis uit Lelystad leggen tijdens de Nationale Herdenking bloemen bij het monument op de Dam.

De provincie Flevoland is dit jaar gastheer voor de Nationale Viering van de Bevrijding. Daarom wordt een klas uitgekozen om deze bijzondere rol te vervullen op 4 mei. De Sluis heeft de afgelopen jaren, samen met ouders en leerlingen, de school naar een hoger kwaliteitsniveau getild. En daarbij ruimte gegeven aan diverse inbreng van diverse mensen. In vrijheid naar elkaar luisteren en van elkaar leren geeft een school vleugels. De Sluis is daarvan het levende bewijs.

Een hele eer

De leerlingen van De Sluis vinden het een hele eer om dit te mogen doen. Spannend, maar ook intens en onvergetelijk om dit samen te doen. Bovenal belangrijk om te doen. De leerlingen lopen eerst in een Stille Tocht naar de Dam. Na de kranslegging door hoogwaardigheidsbekleders leggen de leerlingen bloemen bij het monument op de Dam. Daarna mag iedereen tijdens het defilé een bloemstuk of een krans leggen. Flevolandse scouts en Urkse zeekadetten delen bovendien bloemen uit. Net als dat zij eerder bloemenkransen aanreiken aan hoogwaardigheidsbekleders en de vlag hijsen.

Luisteren naar verhalen

Ter voorbereiding op deze belangrijke taak gingen 18 april verhalenvertellers Tom Draisma en Corine Kistemaker uit Lelystad hun ervaringen met (on)vrijheid delen met de leerlingen van groep 8 van De Sluis. Deze ervaringen gingen over dekolonisatie in Azië en Afrika. Voor deze leerlingen werd zo een nieuwe kant van de oorlog belicht.