Stationsplein
Door Kees Bakker

Rare jongens

Lelystad - Rare jongens, die Drontenaren. En ik zeg dat met het grootste plezier, want ik voel me zelf ook nog steeds een beetje Drontenaar.

In een reactie aan de zorgverkenner, die bezig is de toekomst van de ziekenhuiszorg in Flevoland te verkennen, geven onze buren aan dat men een ziekenhuis langs de A6 of bij het vliegveld wel ziet zitten.

Nou weet ik niet zo goed wat je moet met een ziekenhuis waar passagiersvliegtuigen over of langs vliegen. Ik kan me er weinig bij voorstellen, hoewel…. Als het gebouw goed tegen geluid geïsoleerd is, heb je wel wat om naar te kijken vanuit je ziekenhuisbed.

Maar in Lelystad maak je geen vrienden met een verhuizing van het ziekenhuis naar het buitengebied. Leuk, voor al die mensen uit Lelystad zelf, die naar het ziekenhuis moeten, te voet, per fiets, met de scootmobiel of (regio)taxi’s. Leuk, voor de mensen die bij iemand op bezoek willen en niet mobiel genoeg zijn of de middelen hebben om er kilometers voor te rijden. Ik snap dat vanuit het oogpunt van Dronten een ziekenhuis langs de A6 prima zou zijn: snel bereikbaar, ook voor de inwoners van Swifterbant. Ik snap ook dat een ziekenhuis in andere steden soms ook in een buitengebied ligt.

Maar in Lelystad zijn we een ziekenhuis in het hart van de stad gewend, dat bovendien goed bereikbaar is met openbaar vervoer en vlakbij het station ligt, dus laten we dat ook maar zou houden. Voor de bereikbaarheid vanuit Dronten, Swifterbant of Biddinghuizen maakt dat echt niet zoveel uit.