Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

Kaartje voor Ajax in een opengesneden tennisbal

Iedereen die me kent weet dat ik aardig gekleurd spreek als het over voetbal gaat. Van jongs af aan ben ik Ajacied in hart en nieren. De recente prestaties van Ajax doen me terugdenken aan de glorietijd van Ajax.

In de jaren zeventig bezocht ik veel wedstrijden van de club. De vraag was vooraf eigenlijk nooit óf ze wonnen, maar met hoeveel. Amsterdamse arrogantie, ik hoor het u al zeggen, maar ga de uitslagen uit die tijd maar na en je ziet dat het gewoon een feit was. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat Ajax in die tijd ook wel eens kostbare punten morste rond een Europacup-wedstrijd. 

Champions League

In het gloriejaar 1995, toen Ajax de Champions League won door in de finale AC Milan met 1-0 te verslaan, was ik er met mijn twee zoons bij toen Ajax gehuldigd werd op het Museumplein. Ik realiseer me, nu ik dit schrijf, dat ik heel veel columns kan vullen over Ajax, maar dat zal ik u niet aandoen.

Iedereen wil er wel bij zijn, bij de komende wedstrijd tegen Tottenham Hotspur. Het zal storm lopen bij de verkooppunten.

Sigarenboer

Vroeger kocht je kaarten bij het stadion of bij een sigarenzaak. Je stond daarvoor lang in de rij, waarbij je de kans liep dat de kaarten uitverkocht zouden zijn voor je aan de beurt was. Een bevriende sigarenboer bracht vaak uitkomst. Ook kon je voor vijf gulden een registratiekaart kopen. Daarmee had je altijd recht op één kaart. Meerdere kaartjes scoren was vrijwel onmogelijk, dus als je met je vrienden in vak TT van het Olympisch Stadion wilde staan moest je iets anders verzinnen om binnen te komen. 

Naar binnen glippen was het devies. Je ging snel langs de suppoost zonder dat die de kans kreeg om een stuk van het kaartje te scheuren, deed vervolgens het kaartje in een open gesneden tennisbal, gooide die naar je vrienden over het hek en zo kwam uiteindelijk iedereen door de controle. 

Tegenwoordig gaat het minder romantisch. Je Met je seizoens- of clubkaart kun je online kaarten bestellen. Je moet er dan wel snel bij zijn, zodat je straks getuige bent van wellicht een nieuwe stunt van Ajax.