4/5 mei: herdenken en vieren bij Omroep Flevoland

Regio - Omroep Flevoland doet op zaterdagavond 4 mei vanaf 19.40 uur rechtstreeks verslag van de Dodenherdenking in Dronten. Op zondag 5 mei toont de omroep (live) beelden van het bevrijdingsfestival in Almere.

Sinds 1965 worden bij het Vliegersmonument in Dronten de omgekomen vliegtuigbemanningen herdacht van toestellen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het IJsselmeer zijn gestort. Deze plechtigheid op 4 mei wordt nog door enkele oud-boordschutters (airgunners) bijgewoond, die inmiddels de respectabele leeftijd van 90 jaar zijn gepasseerd. Traditiegetrouw zendt Omroep Flevoland deze herdenking live uit via radio, televisie en internet. Voor de mensen die zelf op het Meerpaalplein in Dronten aanwezig zijn is de plechtigheid bovendien te volgen via een groot scherm. 

Reportage over Pieter Hoekman

Voorafgaand aan de uitzending vanuit Dronten is bij Omroep Flevoland een reportage te zien over Pieter Hoekman, die in een oorlogsgraf op Urk begraven is. Hoekman was een zogenoemde Engelandvaarder die aan het begin van de oorlog in Engeland werd opgeleid tot radiotelegrafist. Hoekman werd, na verraad, tijdens een missie in Noord-Brabant doodgeschoten. Richard Schuurman en Arend Dubbelboer maakten een reportage over hem. 

'Ereveld vol verhalen'

Daarnaast wordt bij Omroep Flevoland op 4 mei de special ‘Ereveld vol verhalen’ uitgezonden, een programma gemaakt door Omroep Gelderland, dat ook bij RTV Oost te zien is. 

De live uitzending van de Dodenherdenking in Dronten via Omroep Flevoland begint om 19.40 uur en wordt gepresenteerd door Richard Schuurman. De uitzending is eveneens via de radio en de website te volgen. 

Nationale Viering van de Bevrijding

De Nationale Viering van de Bevrijding vindt dit jaar plaats in Flevoland, op de Esplanade in Almere. De organisatie van deze nationale viering is in handen van de provincie Flevoland, het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de gemeente Almere en het Bevrijdingsfestival Flevoland. 

Bevrijdingsvuur

Omroep Flevoland doet op zondag 5 mei van 12.00 tot 15.00 (live) verslag van deze gebeurtenis. Om 13.00 uur ontsteekt minister-president Mark Rutte het bevrijdingsvuur, bijgestaan door de burgemeester van Almere, Franc Weerwind, commissaris van de Koning Leen Verbeek en de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Gerdi Verbeet. Daarnaast zullen andere hoogwaardigheidsbekleders acte de présence geven, zoals de ambassadeurs van Duitsland en België en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Zij wonen voorafgaand aan het festival onder meer een lezing bij van auteur en journaliste Eva Vriend en een voorstelling van het Almeerse theatergezelschap BonteHond. 

Tussen 12.00 en 13.00 zijn (sfeer)reportages vanuit Almere vanaf het festivalterrein en het culturele centrum KAF in Almere Stad te zien. Vanaf 13.00 uur, na de ontsteking van het bevrijdingsvuur, is bij Omroep Flevoland live de openingsact van Ali B & Friends te volgen.