Stationsplein
Door Kees Bakker

Rookgordijn

Lelystad - In de Provinciale Staten vond vorige week woensdag het eerste debat plaats over een nieuwe coalitie. Forum voor Democratie, VVD, CDA, PvdA en ChristenUnie spraken daarbij af verder te praten met elkaar over een mogelijk samenwerkingsverband. Donderdag kwam de PvdA daar op terug.

Men stelde daar opeens een aantal nieuwe eisen bij. Zo moet het Forum voor Democratie in Flevoland afstand nemen van uitspraken van de landelijk partijleider Thierry Baudet over ‘een dominant blank en boreaal Europa, de ondermijning van onze cultuur door journalisten, wetenschappers, kunstenaars en het streven naar een Nexit’ en nog drie andere zaken.

Men stelde een dag later dat haar woensdag geuite voorwaarde voor samenwerking, een gedeeld ‘solidariteitsbesef ten gunste van een verbonden samenleving’, zo uitgelegd moet worden. Ja, dank je de koekoek. Of de uil van Minerva, van mijn part.

Het is natuurlijk volstrekt niet netjes om de ene dag in een openbaar debat, op de plek waar dat debat moet plaatsvinden, je mond te houden, en de volgende dag op internet opeens de trom te roeren. Bovendien zit men bij de onderhandelingen niet met Thierry Baudet aan tafel, maar met provinciale vertegenwoordigers van de partij. Als die nou hadden gesteld dat ze vierkant achter alle uitspraken van Baudet staan en die ook in Flevoland willen doorvoeren, zou het wellicht nog een beetje hout snijden. Maar dat is niet zo.

Het is ook een beetje alsof de muis tegen de olifant zegt ‘Samenwerken? Prima, maar eerst ga je op de knieën’. Het is volstrekt onbehoorlijk. Wat er aan ten grondslag ligt? De PvdA-onderhandelaars zijn waarschijnlijk teruggefloten door de leden, die schrikken van een samenwerking met FvD. Maar zeg dat dan, in plaats van een rookgordijn op te werpen.

Lees ook:

PvdA legt bom onder onderhandelingen college Gedeputeerde Staten

Nieuwe Provinciale Staten geïnstalleerd