Project Zorgmaatjes moet zorgmijding in Lelystad tegengaan

Lelystad - Door de sluiting van het ziekenhuis neemt zorgmijding in Lelystad toe. Dat constateert Stichting IDO uit signalen van bezoekers van de inloophuizen en -spreekuren. Daarom start het IDO met het project Zorgmaatjes, waar vrijwilligers mensen die in een zeer kwetsbare situatie zitten naar het ziekenhuis begeleiden.

'Het is een noodmaatregel om de ernstige gevolgen van zorgmijding te verminderen', legt IDO-directeur Veerle Rooze uit.

Kwetsbare situatie

In de afgelopen maanden is het een paar keer maar net goed gegaan, zo signaleert Rooze. 'We zien dat mensen die soms toch al zorgmijdend zijn, het bezoek aan een ziekenhuis uitstellen. Ze zien op tegen de reis erheen of hebben geen idee hoe ze er moeten komen. Vooral mensen in een toch al kwetsbare situatie worden het slachtoffer van de nieuwe situatie met ziekenhuizen op afstand'. Zo reed een vrijwilligster van het IDO midden in de nacht met een hoogzwangere Eritrese vrouw die de taal niet goed beheerst naar het ziekenhuis in Almere. De vrouw was doorverwezen, maar had geen idee wat er van haar verwacht werd en waar ze naartoe moest. Zo zijn er meer voorbeelden. 

Zorgmaatjes als noodmaatregel

Het project Zorgmaatjes is een noodmaatregel. Het past bij de missie van het IDO ‘Helpen waar geen helper is'. Rooze: 'Nu mensen tussen wal en schip dreigen te vallen, hopen we steun te bieden totdat de zorg en ondersteuning aan mensen in Lelystad weer goed geregeld is'.

Het IDO bundelt daarbij de krachten met de projecten ‘patiëntsupport’ en Automaatje van Welzijn Lelystad. Vrijwilligers die zich als Zorgmaatje inzetten, brengen mensen niet alleen naar het ziekenhuis, maar begeleiden ze daar ook. De ondersteuning van de maatjes is bedoeld voor die mensen die zelf of via hun netwerk niet in staat zijn om vervoer te regelen, die niet de financiële middelen hebben en te kwetsbaar zijn om met het openbaar vervoer te gaan.

Opgeven als vrijwilliger én het aanvragen van hulp kan via de website van het IDO