PvdA legt bom onder onderhandelingen college Gedeputeerde Staten

Lelystad - De statenfractie van de PvdA legde donderdag een bom onder de Flevolandse collegeonderhandelingen, door van verkiezingswinnaar Forum voor Democratie (FvD) te eisen dat het afstand neemt van een aantal uitlatingen van de landelijke partijleider Thierry Baudet.

Het betreft uitlatingen over ’een dominant blank en boreaal Europa, onze cultuur ondermijnende journalisten, wetenschappers, kunstenaars en architecten, het meldpunt over linkse leraren, het streven naar een Nexit’ en nog enkele andere uitspraken.

Volgens FvD-fractieleider Gert-Jan Ransijn was het logischer geweest dat de PvdA dit in de afgelopen weken aan informateur Annemarie van Gaal had gemeld, zei hij tegen Omroep Flevoland. 'Dan was de opstelling van de partij meteen duidelijk geweest en dat had ons tijd gescheeld'.

Ransijn lijkt volgens Omroep Flevoland niet van plan te zijn om op de eisen van de PvdA in te gaan, omdat de standpunten waarop gedoeld wordt ook niets met Flevoland te maken hebben.

De statenfractie van D66 heeft precies dezelfde vragen als de PvdA en is benieuwd naar de reactie van FvD. 'We hebben tegen de informateur gezegd nu samenwerking met FvD niet uit sluiten, omdat eerst een gesprek over het volgen van hun landelijke partijlijn nodig is'.

D66 zit echter niet in de coalitie die informateur Annemarie van Gaal adviseerde. Die bestaat uit: FvD (8 zetels), VVD (6 zetels), PvdA (3 zetels), CDA (3 zetels) en ChristenUnie (3 zetels). 

Gerelateerd nieuws