Rabbijn Moshe Stiefel vindt alle vrijheid in Gods geboden

Regio - De provincie Flevoland is dit jaar gastheer voor de Nationale Viering Bevrijding. Op weg naar het vredefeest op 5 mei staan er in de FlevoPost gesprekken over het thema 'In Vrijheid Kiezen'. In artikel 6 in een reeks van 8 komt rabbijn Moshe Stiefel aan het woord.

Als rabbijn Moshe Stiefel over straat loopt, voelt hij zich een vrij man. Iemand die trots is op zijn volk en trots op zijn tradities. Heel zijn leven is ingegeven door de waarden uit Gods wet. Werkelijk, hij zou niet anders willen.

Sjabbat

Zodra de zon op vrijdagavond ondergaat, zet rabbijn Stiefel uit Almere zijn splinternieuwe telefoon uit. Hij parkeert zijn auto en wandelt naar de synagoge. Gedenk de sjabbatdag, dat Gij die heiligt. Het zijn waardevolle woorden voor rabbijn Stiefel. Op sjabbat viert hij een heerlijke dag, met hoofdletter H. ‘In de Joodse gemeenschap komen we dan allemaal bij elkaar en genieten we ongestoord van ons samenzijn. Dan zijn we inderdaad niet telefonisch te bereiken. Dat geeft een enorme rust’.

Joodse gemeenschap

Op sjabbat komen meerdere mensen met een Joodse achtergrond wekelijks samen in Almere. De deur van de synagoge staat voor iedereen open. Niet allemaal delen bezoekers dezelfde geloofsovertuiging. ‘In Flevoland wonen maar weinig praktiserende Joden. Sommige mensen die ik ontmoet, weten niet eens dat ze Joods zijn. Maar dat maakt mij niet uit. Bij ons is iedereen welkom’.

Nuchterheid

Als de rustdag voorbij is, treedt rabbijn Stiefel heel bewust naar buiten. Hij heeft altijd een keppeltje op zijn hoofd, draagt een baard en gaat traditioneel gekleed. ‘Ja, ik ben Joods. Daar ben ik trots op. Dat mag iedereen zien’, zegt hij kalm. Stiefel vertelt in nuchtere taal, maar hoort in zijn omgeving ondertussen hier en daar natuurlijk ook onrustige geluiden. ‘Antisemitisme….ja. Ik merk daar voor mijzelf weinig van, maar ik heb ooit wel degelijk een paar jongens aangesproken op hun gedrag. Toen werden ze stil’.

Leven

Vanuit die gepaste stilte rond het verleden spreekt rabbijn Stiefel vervolgens ook over de toekomst. ‘Het heeft geen zin om alleen maar stil te staan bij wat er toen gebeurd is. Laten we ons nu vooral realiseren hoe waardevol het leven is. Hoewel het op Sjabbat niet toegestaan is om (onder andere) een vuur te blussen ook als bijvoorbeeld een huis in vlammen zal opgaan en alle spullen zullen verbranden. Toch als er ook maar de minste twijfel is of er nog iemand in het huis is, hoeven we niet meer te aarzelen. Er is dan een leven in het geding. Leven is ons allerhoogste goed’.

Gerrit Jan Tempelman

www.flevoland.nl/bevrijdingsdag

Gerelateerd nieuws