BonteHond speelt vrij theater in alle hoeken en gaten

Regio - Tijdens de voorstelling ‘Volgens mij’ geeft theatergezelschap BonteHond het publiek vrije toegang. Zo kan theater van alle kanten bezien worden.

Goed, maar wat gaan we dan zien? Regisseur Judith Faas aarzelt even. Een beeld is lang niet altijd gemakkelijk in woorden te vatten. ‘Noem het een Netflix-serie. Iets wat ik al een hele tijd heb willen doen. Een voorstelling in verschillende afleveringen, die begin mei in elk groot theater van Flevoland te zien is. Tijdens de voorstelling komen allerlei verschillende kunstvormen aan bod. Dans en muziek, maar ook luchtige teksten. We willen het thema vrijheid graag vanuit verschillende oogpunten laten zien. Het kan dus zomaar zijn dat je tussen de spelende acteurs staat of met hen meeloopt. De voorstelling verplaatst zich steeds door de schouwburg heen’. Onderweg zouden de bezoekers zomaar zangeres Sandra van Nieuwland tegen het lijf kunnen lopen. ‘Sandra heeft de speciale titelsong voor ‘Volgens mij’ geschreven. Ze doet ook gewoon mee met ons’.

Met andere ogen kijken naar vrijheid

Faas en haar team van BonteHond laten hun creatieve energie duidelijk de vrije loop. Ze maakten de voorstelling op verzoek van de provincie Flevoland, die dit jaar gastheer is voor de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei in Almere. ‘We hebben met elkaar nagedacht over het thema vrijheid en merkten al vrij snel dat we daar eigenlijk in vastliepen. Want wat is vrijheid? Vrijheid betekent voor iedereen iets anders. We zijn het niet altijd met elkaar eens. Wij willen mensen graag losmaken uit hun vaste denkpatroon. Los van de vaste sleur, de dagelijkse dingen die je doet. Kom naar onze voorstelling en kijk eens met andere ogen naar vrijheid. Wat ik zie, kan jij als iets heel anders beschouwen. Een visie is altijd subjectief. Dat fascineert me in de voorstellingen die ik maak’.

Zeggen wat je vindt

Gisteren ontmoette Faas de oprechte blik van een aantal ontroerde ouderen, die als testpubliek voor BonteHond optraden. ‘Zo mooi… Die mensen waren achter in de tachtig, maar ze begrepen precies wat wij bedoelden. Ze waren ook heel blij dat ze gewoon mochten zeggen wat ze vonden, dat ze serieus werden genomen als volwassen mensen. De voorstelling helpt mij om mijn horizon te verbreden. En… Tja, we kunnen hier nog best over doorpraten, maar kom gewoon kijken, zou ik zeggen’.

Waar en wanneer te zien

De voorstelling ‘Volgens mij’ is op 1 mei te zien in theater ’t Voorhuys in Emmeloord. Een dag later staat BonteHond op de planken in het Agora Theater van Lelystad en op 4 mei komt de groep naar De Meerpaal in Dronten. Op Bevrijdingsdag volgt het sluitstuk voor een gezelschap van genodigden in het KAF te Almere. Dit laatste optreden is dan onderdeel van de landelijke viering. Kaarten voor de voorstellingen op 1, 2 en 4 mei zijn gratis te verkrijgen bij de Flevolandse theaters.