Wat mag wel en wat mag niet tijdens Koningsnacht en Koningsdag in Lelystad?

Lelystad - Op de vrijmarkt tijdens Koningsdag (zaterdag 27 april) verkopen kinderen en hun ouders weer tweedehands spullen. De gemeente Lelystad heeft hiervoor een aantal regels vastgesteld. Die regels gelden elke Koningsdag en de daaraan voorafgaande Koningsnacht.

In tegenstelling tot voorgaande jaren mag er niet gezeten worden op het gras bij het Zilverpark, langs de Middenweg, Neringweg en de Ziekenhuisweg. Dit om verkeersonveilige situaties te voorkomen. Bij de Muntstraat en Zilverparkkade mag men wel zitten. 

De vrijmarkt

De belangrijkste regel voor het verkopen van spullen op de vrijmarkt is dat mensen dit niet doen op plekken waar ze de doorgang voor de hulpdiensten blokkeren of waar het onveilig is. De calamiteitenroute moet toegankelijk blijven voor hulpdiensten. Daarom mag er op die locaties alleen direct tegen de gebouwen gezeten  worden. Dit geldt in de Florijnstraat (Hema outlet), Reaalhof (ingang Kroonpassage), de Promesse (ANWB) en Theatronweg naast Applaus. Bekijk het overzichtskaartje onder dit bericht voor meer informatie. Na afloop van het evenement dient iedereen zijn/haar plek netjes achter te laten. Overal in het centrum staan extra containers voor het opruimen van overgebleven spulletjes.

Handelaren / winkeliers / horeca

De vrijmarkt is bedoeld voor particulieren, ouders en kinderen, die hun spullen willen verkopen. Particulieren mogen geen plek reserveren of afplakken met tape. Ook mag er niet voor ingangen van winkels gezeten worden en is het plaatsen van tafels of andere bouwwerken op de plek niet toegestaan. Commerciële handelaren zijn op de vrijmarkt niet toegestaan. Het verkopen van eet- en drinkwaren is alleen toegestaan met een (aantoonbare) vergunning. 

Bereikbaarheid Stadshart

Om onveilige situaties te voorkomen worden de ingangen naar het voetgangersgebied in het Stadshart afgesloten voor motorvoertuigen. Dit geldt zowel voor Koningsnacht als Koningsdag. Uiteraard zijn de parkeerplekken op straat en de parkeergarages wel bereikbaar. Op Koningsnacht (vanaf 18:00 uur) en Koningsdag is parkeren gratis.  

Alle regels voor Koningsdag zijn te vinden op www.lelystad.nl/koningsdag