Bouwteam renovatie gemeentehuis kan aan de slag

Dronten - Het bouwteam dat de komende jaren aan de slag gaat met de renovatie van het gemeentehuis in Dronten, is gereed. De aanbestedingsprocedure voor de ruim 20 miljoen euro kostende renovatie is doorlopen. De partijen die aan de slag gaan, hebben donderdagochtend hun handtekening onder de overeenkomst gezet.

Blij met keuze

De kersverse wethouder op dit dossier, Roelof Siepel, is blij met deze volgende stap. Voor de bouwkundige aanpassingen is aannemersbedrijf Bramer uit Vriezenveen als beste uit de bus gekomen, voor de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installatie Lomans uit Amersfoort. ‘Beide bedrijven zijn betrouwbare familiebedrijven die (bijna) 100 jaar bestaan en kunnen bogen op jarenlange ervaring met projecten zoals deze. Zij hebben maatschappelijk verantwoord ondernemen, betrokkenheid, duurzaamheid en circulariteit hoog in het vaandel staan. Ik heb er alle vertrouwen in dat beide bedrijven op een juiste en prettige manier kunnen functioneren binnen het bouwteam en deze renovatie binnen de gestelde kaders kunnen realiseren’, aldus Siepel. 

Uitdaging

De renovatie is een uitdaging, weet Pieter van Kruistum van Firma Van Kruistum uit Leersum. Van Kruistum is verantwoordelijk voor het overall projectmanagement en voert toezicht uit op het project. ‘Het technische verhaal is ingewikkeld. Elke verdieping heeft een plafondhoogte van drie meter, en daar moeten de installaties en buizen onder komen. Die zijn er nu nog niet. Het wordt dus een puzzel om te zorgen dat medewerkers er straks geen last van hebben. Maar dat is ook de uitdaging.’

In het bouwteam, waarin vertegenwoordigers van beide bedrijven en de gemeente zitten, zal daarom voor elke uitdaging apart een oplossing worden gezocht. Daarbij staat het hergebruik van materialen en de duurzaamheid van gebruikt materiaal centraal. ‘Bovendien zullen we proberen voor bepaalde klussen lokale ondernemers in te schakelen. Want wij kunnen ook niet alles,’ zegt directeur Ewout Berkhof van Lomans.

Mooie klus

In een tijd waarin voor ondernemers in de bouw het werk voor het oprapen ligt, is dit toch een fijne klus, zegt algemeen directeur Dick Verhoeven van Kramer. ‘Dat komt door de manier waarop het gedaan wordt. Er ligt niet een kant en klaar plan klaar, dat we regel voor regel moeten uitvoeren, maar er is een programma van uitgangspunten waaraan moet worden voldaan, maar waar binnen er veel vrijheid is. Daarnaast is dit een langere klus, dus biedt het voor ons bedrijf continuïteit van werk. Bovendien is het een klus die voor een deel in twee winters zal plaatsvinden, dus hebben we ook in die doorgaans stillere periode continuïteit.’

Tijdpad

Door deze manier van werken zijn budgetoverschrijdingen bovendien uitgesloten, zegt wethouder Siepel: hij garandeert dat de uiteindelijke kosten van de renovatie niet boven 24,9 miljoen euro die er voor gereserveerd is, uit zullen komen.

In de eerste en tweede week van november zullen de medewerkers van het gemeentehuis verhuizen. In De Meerpaal is er een zaal beschikbaar voor trouwpartijen en gemeenteraadsvergaderingen. Het nu al lege kantoorgedeelte van de Rabobank aan De Rede zal plaats bieden aan ambtenaren, net als tijdelijke units die naast de moskee worden geplaatst. Als de Rabobank haar winkel ook heeft verhuisd, zullen de balies van de bank gemeentelijke balies worden.

Geen gesleep met kluis

En daar zit een klein mazzeltje in, weet Siepel. ‘De Rabobank heeft een kluis. Het gemeentehuis heeft ook een kluis, voor paspoorten en andere documenten. Doordat we op onze tijdelijke locatie al de beschikking over een kluis hebben, is dat weer een meevaller in de tijdelijke verhuiskosten.’

Laatste klap

Voor Kerst 2020 moeten de bouwkundige en technische aanpassingen van het gemeentehuis gereed zijn. Daarna kan de inrichting beginnen. Als alles volgens schema verloopt, is de renovatie in het voorjaar van 2021 afgerond.

Bij de laatste werkzaamheden ligt er nog een bijzondere taak op Roelof Siepel te wachten: hij kreeg van Dick Verhoeven donderdag een hamer voor de laatste klappen die gegeven moeten worden tijdens de renovatie. Bijvoorbeeld voor het vastspijkeren van de laatste plint.


Gerelateerd nieuws