Stationsplein
Door Kees Bakker

Noordzoomprotest is luid en indrukwekkend

Lelystad - Elke actiegroep die ergens tegen is in deze stad, zou in de leer moeten bij de Karveel- en Boeierbewoners. In een razend tempo weten zij een zich te organiseren, in verzet tegen mogelijke woningbouwplannen in het Noordzoomgebied. Jong en oud hebben zich verenigd in het verzet.

Nu zijn er ook een aantal gemeenteraadsfracties die zich al hebben uitgesproken tegen de plannen en daarbij het college of de wethouder allerlei verwijten maken. Ook de pijlen van de bewoners richten zich op haar. Dat is niet eerlijk. Al in 2016 is in de Woonvisie vastgesteld, waar dat eerder ook al is gebeurd, dat de Noordzoom zich prima leent voor riante woningen in het duurdere segment. Geen raadsfractie die toen op de barricade klom. En, laat dat ook duidelijk zijn, Lelystad kan dat soort woningen goed gebruiken. De mensen die daar gaan wonen, brengen de stad economisch vooruit.

Bovendien hebben de Noordzoomprotesten er nu voor gezorgd dat er een beeld is ontstaan dat al de natuur uit het gebied verdwijnt, dat bossen worden gekapt voor woningbouw. Ook dat is niet waar. Het gaat om het bebouwen van velden die nu leeg zijn, voor zover ik heb begrepen.

Maar goed, uit de felle protesten van bewoners blijkt een grote liefde voor het gebied zoals het nu is. Dat is ook wat waard. En dat bewoners in hun protest allerlei bijzaken tot hoofdzaak bombarderen (‘Op zo’n leeg veld kun je zo lekker je hoofd leeg maken’) en de boel een beetje framen, kun je hen niet kwalijk nemen.

Het is aan de politiek om daar een beslissing in te nemen die goed is voor de hele stad. Daar zit de gemeenteraad voor. Maar de slag om de Noordzoom lijkt bij voorbaat gewonnen door de omwonenden.