Gemeente overweegt winterverbod voor bootjes Gelderse Diep

Lelystad - Wethouder John van den Heuvel is bereid te kijken of een winterverbod op het aanmeren van bootjes in het Gelderse Diep een oplossing zou kunnen zijn voor de regelmatig terugkerende klachten. Dat antwoordde hij dinsdag op vragen van de InwonersPartij.

Aanhoudende klachten

Het Gelderse Diep ligt vol met bootjes, waarvan een groot aantal die naam al nauwelijks meer kunnen dragen. Halfgezonken wrakken, bootjes die er niet uitzien en nauwelijks worden onderhouden, bootjes die voor duistere doeleinden lijken te worden gebruikt, omwonenden van het kanaal klagen er regelmatig over en ook de FlevoPost besteedde er regelmatig aandacht aan.

Vragen

Het beleid is nu dat de gemeente pas in actie komt na meldingen van bewoners en dat wrakken worden weggesleept, maar dat bootjes die nog niet als zodanig worden betiteld, het hele jaar door kunnen blijven liggen. ‘Het uitgangspunt is op te treden waar het noodzakelijk is, maar ook om ruimte te bieden aan bezoekers die van Lelystad willen genieten, zonder daarbij allerlei administratieve lasten te hebben,' aldus Van den Heuvel. Vandaar dat er tot nu toe geen liggeld is ingevoerd.

De InwonersPartij stelde echter vragen over de trieste aanblik van sommige bootjes in het Gelderse Diep. ‘Hoe kan dit en accepteren wij dat?’ wilde Fred Wilcke van de wethouder weten.

Prijskaartje

Die bleek nu minder onverbiddelijk in het vasthouden aan het bestaande beleid dan eerder. ‘We zouden nog kunnen denken aan een winterverbod voor het aanmeren van bootjes, waarbij je daarvoor een opschoonactie zou kunnen houden.’ Hij stelde echter wel dat dat inspanning en geld kost, want ook bij wrakken of bootjes in kennelijke staat ‘sleep je wel iemands eigendom weg’.  Daarom zal hij met een nader voorstel en het prijskaartje bij de gemeenteraad terug komen.