Hertelling levert geen andere zetelverdeling op

Lelystad - De hertelling van de stemmen voor de verkiezingen van Provinciale Staten heeft het CDA niet de extra gewenste zetel opgeleverd. Denk houdt haar ene zetel. Dat heeft de voorzitter van het centraal stembureau, burgemeester Ina Adema, dinsdagochtend bekend gemaakt.

Het CDA had om de hertelling gevraagd, omdat er uiteindelijk tien stemmen verschil zaten tussen een extra zetel voor die partij en een zetel voor Denk. In de eerste voorlopige uitslag na de verkiezingen van 20 maart had het CDA vier zetels, in de uiteindelijke uitslag had het CDA er nog drie en ging die ene zetel naar Denk.

Ietsjes duidelijker

Het hertellen van de stemmen heeft opgeleverd dat het verschil ietsjes groter is geworden: het CDA kreeg nu twee stemmen minder dan eerst, Denk drie stemmen meer. Dat maakt dat de ene zetel nu op vijftien stemmen is afgekaatst.

De verschillen die bij de hertelling zijn geconstateerd, liggen in die orde van grootte. De ChristenUnie heeft nu dertien stemmen meer, GroenLinks zeven stemmen minder. Maar voor de uiteindelijke zetelverdeling heeft dat allemaal geen gevolgen.

Lastig formeren

Dat betekent dat het lastig blijft een nieuwe coalitie te vormen die een ruime meerderheid heeft in Provinciale Staten. De huidige coalitie van VVD, CDA, D66, ChristenUnie en PvdA is haar meerderheid kwijt en heeft nu 17 van de 41 zetels. Forum voor Democratie is en blijft de grootste Partij met acht zetels. Er is maar één coalitie mogelijk van vier partijen: Forum voor Democratie, VVD, GroenLinks en PVV, die samen 22 zetels zouden hebben, maar dat is een erg onwaarschijnlijke combinatie.

 

Gerelateerd nieuws