Urk valt dubbel in de prijzen bij Flevopenningen 2019

Marknesse - Tijdens de 15e editie van het Flevopenningen Ondernemersdiner zijn de winnaars van de drie Flevopenningen bekend gemaakt. De winnaars zijn: Sea Fresh van Urk (Flevopenning TOPonderneming), Isoniq van Urk (Participatie Flevopenning) en Olienevel filtratie van student Valiant Beekes (Windesheim Flevopenning voor de beste Comakership 2019).

In aanwezigheid van circa 500 ondernemers en bestuurders werden de prestigieuze penningen uitgereikt door Flevolands gedeputeerde Economische Zaken Jan-Nico Appelman (TOPonderneming), Jerzy Soetekouw, wethouder WMO van de gemeente Almere en voorzitter van het Regionaal Werkbedrijf Flevoland (Participatie) en Elly van Wageningen, wethouder van de gemeente Lelystad en juryvoorzitter van de Windesheim Flevopenning Beste Comakership. 

Zes genomineerden

De zes genomineerden voor de Flevopenning TOPonderneming 2019 waren: Kunststof Recycling Van Werven B.V. uit Biddinghuizen, Hotel Grandcafé Restaurant ’t Voorhuys uit Emmeloord, Larsen & Buhl uit Zeewolde, URETEK Benelux bv uit Lelystad, TSR Total Sound Reinforcement B.V. uit Almere en Sea Fresh uit Urk. 

TOPonderneming Sea Fresh

WNF-award winnaar Sea Fresh koopt dagelijks vanuit alle delen in de wereld verse vis in. Deze wordt in de eigen moderne fabriek verwerkt en binnen 24 uur geleverd aan groothandels en supermarkten. Eén van de specialiteiten is geelvintonijn uit de eigen fabriek op Sri Lanka. Sea Fresh is actief in een WNF-project voor duurzame tonijn op de Filippijnen. 

Sea Fresh lanceerde In februari de webshop freshlyfish.nl en deze kreeg meteen landelijke aandacht met artikelen in onder meer De Telegraaf en Het Financiële Dagblad. Met Freshly Fish schaart Sea Fresh zich in het rijtje maaltijdboxen van Hello Fresh, Allerhande en Marley Spoon. De Freshly Fish visbox is maandelijks op internet te bestellen en bevat verse, gemarineerde panklare vis inclusief de recepten. De gebroeders Sjoerd en Albert Ras van Sea Fresh hopen met de box Nederlanders te bewegen om meer vis te gaan eten. Sea Fresh is al een toonaangevend bedrijf op het gebied van import, export en distributie naar het retailkanaal. 'En daar hebben we nu dus ook het consumentenkanaal aan toegevoegd', zegt Sjoerd. 'Daarbij is onze missie duurzame vis', vult Albert aan. 'Ons assortiment duurzame vis bestaat voornamelijk uit gecertificeerde vissoorten en biologisch gekweekte vis'.

Participatie

Dit jaar werd voor de vierde keer de Participatiepenning van het Regionaal Werkbedrijf Flevoland uitgereikt. Dat is de onderscheiding voor het maatschappelijk betrokken Flevolandse bedrijf dat zich het afgelopen jaar het meest onderscheiden heeft in het kader van de Participatiewet en de banenafspraak. Meer banen creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Dat is het doel van de banenafspraak tussen de sociale partners en het kabinet. De ambitie is om in tien jaar 125.000 extra banen realiseren in Nederland. Dit waren de genomineerden in deze categorie: Isoniq uit Urk, Micronic uit Lelystad, Stoker Vogelaar uit Biddinghuizen, Tesselaar Alstroemeria uit Luttelgeest, Philadelphia uit Zeewolde en Staatsbosbeheer uit Almere. 

Isoniq winnaar Participatiepenning

De jury was unaniem over de winnaar van de Participatiepenning 2019. Winnaar Isoniq is een jong bedrijf dat inclusief werkgeverschap in het DNA heeft en is zeer actief met het helpen van mensen die het lastig hebben in het leven of op de arbeidsmarkt. Isoniq bestaat vier jaar en is al ruim drie jaar actief met inclusief werkgeverschap. Bij Isoniq is het gehele personeelsbestand toegewijd om mensen kansen te bieden en wordt er onbevooroordeeld en met respect in teams met elkaar samengewerkt. Bij Isoniq is het vanzelfsprekend om mensen met een (arbeids)beperking te helpen. Isoniq’s onbaatzuchtige instelling zal veel werkgevers aanspreken, ook MKB-werkgevers die nog niet tot inclusief werkgeverschap zijn overgegaan en door de voorbeeldige inzet van Isoniq geïnspireerd raken om zélf ook deze stap maken. Daarmee levert Isoniq een belangrijke bijdrage op weg naar een volledige inclusieve arbeidsmarkt in Flevoland. 

Comakership

Tijdens het Ondernemersgala werden ook de genomineerde studenten van Hogeschool Windesheim Flevoland in het zonnetje gezet. Het was voor de vijfde keer dat de Flevopenningen voor het succesvolste Comakership werden uitgereikt. Een Comakership is een opdracht op hbo-niveau die studenten zelf werven, uitvoeren of opleveren bij een bedrijf of (overheids)instelling. Het is dé manier voor studenten om door het intensieve contact met het werkveld een goede aansluiting op de arbeidsmarkt te krijgen. Uit tien kandidaten werden de volgende drie Comakerships genomineerd: Wouter Schoo met Twisting of Turbochargers, Marit Glas en Thomas Voorend met Atos Worldlocker en Valiant Beekes met Olienevel filtratie. 

Olienevel filtratie winnaar Beste Comakership

De jury wees comakership Olienevel filtratie van Valiant Beekes aan als winnaar. Uit het juryrapport het volgende: 'Dit Comakership heeft een origineel en creatief product opgeleverd met een solide businessplan. Valiant Beekes heeft innovatiekracht getoond door buiten de kaders te durven denken en heeft ondernemerschap getoond, zodat hij zijn idee extra kracht kon bijzetten. Het resultaat is van grote meerwaarde voor de regio en de branche'. 

Voor de jury was duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen het belangrijkste overtuigingspunt: voor medewerkers, milieu én bedrijf heeft de oplossing van Valiant grote impact.