Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

Nieuw stukje erfgoed in Dronten?

In Nederland zijn na de Tweede Wereldoorlog schuilkelders gebouwd tijdens de Koude Oorlog uit angst voor aanvallen van Rusland. Deze atoomschuilkelders zouden bestand zijn tegen nucleaire fall-out die volgt op een aanval met kernwapens.

Bij de aanleg van veel metrostations in Amsterdam en Rotterdam is een atoomschuilkelder in- of aangebouwd. Officieel zijn er in Nederland geen openbare schuilkelders meer. Halverwege de jaren tachtig, na afloop van de Koude Oorlog, zette het ministerie van Binnenlandse Zaken een streep onder het schuilkelderbeleid. Nederlandse schuilkelders worden steeds vaker voor andere doeleinden gebruikt zoals opslag, archivering en het onderbrengen van servers of parkeergarages.

In de gemeentegrot van Valkenburg ligt de grootste bunker (geschikt voor 10.000 personen). Soortgelijke schuilplaatsen vindt je op heel veel plekken in Nederland. Zie voor een mooi overzicht de link www.forten.info/index.htm?catalogus/ko-schuilplaatsen/hoofd.htm.

Wat een verhaal, denkt u natuurlijk. Maar wat heeft dit met Dronten te maken? Nu, alles. Nu de raad besloten heeft het gemeentehuis te renoveren ben ik benieuwd wat er met de bunker onder het gemeentehuis gebeurt. U hoort het goed, er zit een bunker onder het gemeentehuis. Hij is niet groot - telt maar een paar ruimten, maar toch.

Zelf heb ik het altijd een beetje vreemd gevonden, die bunker. Omdat hij zo klein is ga je je toch afvragen wie er in hadden gemogen in een crisissituatie. En wie had dat bepaald? Ik zou me er denk ik niet echt veilig hebben gevoeld. Stel dat in een oorlogssituatie de dijken worden doorgestoken en je zit daar in die bunker, acht meter onder zeeniveau. Echt slim zou dat niet zijn, lijkt me.

Gelukkig hoefde er nooit voor gekozen te worden de bunker in te gaan. Maar wat moet er, nu het gemeentehuis wordt gerenoveerd, gebeuren met de bunker? Misschien moet er wel voor gekozen worden de ruimten met dikke deuren in stand te houden voor opslag of als een soort historisch aandenken, zodat Dronten er weer een stukje erfgoed bij heeft.