Bijna 10.000 Flevolandse daken met asbest moeten voor 2024 vervangen zijn

Lelystad - Eind 2024 moet al het asbest dat verwerkt is in daken van particulieren, bedrijven en instellingen verwijderd zijn. Alleen al in Flevoland gaat het om bijna tienduizend panden.

Subsidieregeling

Voor panden met een asbest dak heeft de provincie Flevoland de subsidieregeling 'Van Asbest naar Duurzaam Dak' in het leven geroepen, als tegemoetkoming in de kosten.

Twee vliegen in één klap'

'Wie toch het dak op klimt, kan maar beter twee vliegen in een klap slaan,” legt Vera Dam, directeur van de Natuur en Milieufederatie Flevoland uit. 'De tegemoetkoming voor asbestsanering geldt alleen als er ook energiebesparende maatregelen worden getroffen.'

Logische stap

Als het dak vervangen moet worden vanwege asbest, dan is isolatie een logische stap. Een goed geïsoleerd dak houdt de warmte tijdens de zomer buiten en tijdens de winter binnen. Wie alleen gaat isoleren, komt niet in aanmerking voor een subsidie. Vanuit de provincie geldt de voorwaarde dat er zonnepanelen geïnstalleerd moeten worden. Wie het dak na 1 januari 2016 al heeft laten saneren en alsnog zonnepanelen wil laten plaatsen kan een subsidie aanvragen.