Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

Zoutloos en versnipperd

Oranje heeft vijftien miljoen bondscoaches. Iedereen heeft wel een mening over de speelwijze of de opstelling van het Nederlands elftal. Ook in de politiek heeft iedereen wel een mening en schieten nieuwe partijen als paddenstoelen uit de grond. Het politieke landschap is daardoor heel versnipperd en heeft meer dynamiek.

Het betekende wel dat er bij tv-debatten - door de veelheid aan lijsttrekkers - soms geen touw aan was vast te knopen.

Ook al win je verkiezingen met 18%, bij een opkomst van 60% heeft 90% van de mensen niet op je gestemd. Waar we ook goed in zijn is omgaan met verlies.

Ook al hadden partijen verloren dan was de reactie: ja, maar we hebben aan vertrouwen gewonnen. Of eigenlijk hebben we gewonnen want in de peilingen was het verlies groter.

Het is jammer dat de provinciale verkiezingen overvleugeld zijn door de landelijke inbreng, waardoor regionale kandidaten uit bijvoorbeeld Dronten en Zeewolde op twee zijn blijven steken. 

Dit doordat kiezers op partijen stemden waar alleen mensen uit Almere op de lijst stonden. De grootste stad van Flevoland is daardoor met minimaal 23 leden vertegenwoordigd. Ook dat heet echter democratie. Je krijgt waar je op stemt.

Mensen brengen vaak hun stem uit op basis van oneliners.

De nuance ontbreekt soms. En nuance is later, als er een college moet worden gevormd, weer nodig om uiteindelijk goed te kunnen besturen.

Daar ligt direct ook een probleem. Het verleden heeft geleerd dat besturen niet altijd wordt gewaardeerd. Denk aan de PvdA en recent aan het CDA en D66. Als je samen het college gaat vormen moet je concessies doen en als je dat met veel partijen moet doen zal het zout uit de pap van je idealen gaan en loop je de kans een slap aftreksel over te houden waar de kiezer niets meer van begrijpt. 

Kortom, je moet dus maar durven en het risico nemen dat je bij volgende verkiezingen wordt afgestraft door diezelfde kiezer die je nu op het schild heeft gezet.