Stationsplein
Door Kees Bakker

Provinciale verkiezingen?

Flevoland - Ik heb me kapot geërgerd aan hoe de afgelopen verkiezingen zijn gekaapt door de landelijke politiek. En het was echt niet alleen Thierry Baudet die dat deed. Hij maakte er de verkiezingen van ‘afrekenen met dit Kabinet’ van, maar andere partijen gingen daar of in mee, of hadden hun eigen stokpaardjes.

Alsof deze verkiezingen gingen om de toekomstige samenstelling van de Eerste Kamer, en ‘Oh ja, wie kiezen ook nog het bestuur van de twaalf provincies voor de komende vier jaar’ als ‘bijkomende schade’.

De provincie en de provinciale politiek verdienen meer dan dat. Tuurlijk, je kunt best wat vinden van de provincie als middenbestuur, of menen dat we ook zonder kunnen. Je kunt ook voor grotere provincies zijn. Herinnert u zich de discussie over de Superprovincie nog, waarbij Flevoland zou worden opgeheven en opgaan in één grote Randstadprovincie?

Maar zo lang we nog twaalf provincies hebben, verdienen die ook hun eigen verkiezingen. Dan gaan we voor de Eerste Kamer maar apart stemmen. Of we schaffen die af.