Denk snoept zetel van CDA af in Provinciale Staten

Lelystad - De partij Denk komt nieuw in de Provinciale Staten van Flevoland met 1 zetel. Dit gaat ten koste van het CDA, dat uitkomt op 3 zetels in plaats van 4. Dit blijkt uit de definitieve verkiezingsuitslag, die maandagochtend bekend is gemaakt.

Dit is de belangrijkste wijziging ten opzichte van de voorlopige uitslag nu ook de restzetels zijn berekend en de voorkeursstemmen geteld zijn

Forum voor Democratie, die in Flevoland voor het eerst meedoet, is de grootste partij en behaalt 8 zetels. De VVD zakt van 7 naar 6 zetels. Overige partijen: PVV 4 (-2), GroenLinks 4 (+2), CDA 3 (-2), PvdA 3, ChristenUnie 3, SP 2 (-3), 50PLUS 2, D66 2 (-2), Partij voor de Dieren 2, SGP 1 (-1). Denk komt nieuw in Provinciale Staten met 1 zetel.

De partijen Respect!, Jezus Leeft en O.P.A. hebben niet genoeg stemmen behaald voor een zetel. Bij de PvdA heeft Monique Dubois uit Almere voldoende voorkeursstemmen gekregen voor een plek in de Provinciale Staten.

Een commissie, bestaande uit Provinciale Statenleden, onderzoekt in een zogeheten geloofsbrievenonderzoek of de benoemde Statenleden aan de vereisten voor de functie voldoen. Als dit het geval is, worden de Provinciale Staten op donderdag 28 maart benoemd.

Bekijk hier de definitieve uitslag.