Vroegere vluchteling wil wonen tussen wereldburgers

Flevoland - De provincie Flevoland is dit jaar gastheer voor de Nationale Viering Bevrijding. Op weg naar het vredefeest op 5 mei staan er in de FlevoPost gesprekken over het thema 'In Vrijheid Kiezen'. In artikel 2 in een reeks van 8 komt cabaretier Mo Hersi aan het woord.

Mo Hersi is een Hollander met een donkere huidskleur. Hij draagt een jasje met het opschrift ‘Mother Africa’ en heeft Ethiopië als vaderland. Dat maakt hem herkenbaar als wereldburger. Een wereldburger die als ambassadeur van VluchtelingenWerk verbinding zoekt in Nederland.

Twintig jaar geleden springt de vader van Mo Hersi uit zijn stoel. Hij rent de straat op. Zijn zoon holt hem achterna. Snel komen ook de buren naar buiten. Samen vieren ze feest. Want Patrick Kluivert heeft gescoord. ‘Dat was het eerste moment dat ik mij echt Nederlander voelde’, glimlacht dertiger Hersi. ‘Daar op straat, in Almere’.

Vergeten kind

Jarenlang heeft Hersi zich anders gevoeld. Als kind vluchtte hij met zijn familie naar Nederland vanwege een burgeroorlog. In zijn nieuwe omgeving voelde de jonge Hersi zich erg eenzaam. ‘Als een vergeten kind. Ik gedroeg me alsof het goed met me ging, maar eigenlijk maakte ik een soort personage van mijzelf’.

Hulp

In die periode werd het gezin Hersi op een betrokken manier opgevangen. Onder meer door medewerkers van VluchtelingenWerk, waar hij inmiddels als ambassadeur aan verbonden is. ‘Mijn ouders zijn hier heel goed begeleid. Mede dankzij de hulp van anderen om ons heen kunnen wij hier in vrijheid wonen. Daar ben ik heel blij mee’.

Grenzen

Later in zijn leven merkte Hersi echter ook dat zich in Nederland scherpere grenzen aftekenden. ‘Mensen stonden te demonstreren bij asielzoekerscentra. We herdenken met elkaar op 4 en 5 mei, maar spreken twee dagen later weer over ‘die vluchtelingen’. Terwijl veel Nederlanders na de Tweede Wereldoorlog zelf ook hartelijk zijn ontvangen in andere landen’.

Warm welkom

Hersi kan niet langer blijven stilzitten. ‘Ik heb een tocht door Nederland gemaakt, zonder een cent op zak. In streken als Limburg zag ik dat het gebied leegloopt. We gaan nieuwe mensen nodig hebben. Op de arbeidsmarkt bijvoorbeeld. Laten we daarom voorkomen dat ze dure en langlopende procedures moeten volgen. Dan kunnen we waardevol samen leven, in vrijheid’.

Vrijheid

Voor Hersi is vrijheid zijn droom en zijn doel. ‘In de Tweede Wereldoorlog zijn veel erge dingen gebeurd. Ik voel de pijn mee van iedereen die daaronder lijdt en leef ook met mijn eigen herinneringen. Laten we daarom aandacht houden voor de vrijheid van ons allemaal. Niet alleen op 4 mei, maar het hele jaar door. Elke nare ervaring is er één te veel’.

Gerrit Jan Tempelman

www.flevoland.nl/bevrijdingsdag