Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

Dronten loopt niet warm voor topsport

Op het kunstijs van Leisure Wold in Dronten werden recentelijk marathonwedstrijden gereden. Het waren wedstrijden voor de KPN Cup en alle toppers stonden aan de start. Inclusief de kersverse wereldkampioenen Jorrit Bergsma en Irene Schouten.

Wie denkt dat Dronten daarvoor massaal uitloopt komt bedrogen uit. Slecht een handjevol Drontenaren nam de moeite de schaatscoryfeeën te aanschouwen.

Typisch Dronten

Dat is typischs Dronten. Ook in het verleden bij andere sportwedstrijden van hoog niveau liet het Dronter publiek de evenementen links liggen. Ooit hadden we hier de dernytour met onder anderen Jan Raas en Gerrie Knetemann - twee van de beste wielrenners die Nederland ooit gehad heeft. En wat minder lang geleden deed de Holland ladies Tour Dronten diverse keren aan, met Leontien van Moorsel, Marianne Vos en Anna van Breggen, om wat bekende namen te noemen. Bij de Nationale Club Kampioenschappen, de laatste jaren weer in Dronten, zie je ieder jaar hetzelfde beeld. Bij al deze sportieve evenementen was en is er weinig Dronter publiek op de been.

Vloeken in de kerk

Wanneer wedstrijden van gelijke strekking op bijvoorbeeld de Veluwe worden gehouden stroomt het publiek toe, al wordt er soms entree geheven. Dat laatste is in Dronten echt vloeken in de kerk. Alleen voor voetbalwedstijden willen Drontenaren nog wel de deur uit komen. De wedstrijden die Ajax en Feijenoord ooit in de gemeente speelden bracht het publiek op de been - meer dan 6.000 voetballiefehbbers omzoomden toen het veld. Maar dat waren dus uitzonderingen.

Onzin

Wat je vaak als excuus hoort is dat mensen niet wisten van landelijke sportieve evenementen in Dronten, omdat er zo weinig voorpubliciteit zou zijn geweest. Onzin natuurlijk, want zou met dezelfde hoeveelheid berichtgeving aangekondigd worden dat mensen gratis nieuwe tuinsets kunnen ophalen, zou het zwart zien van de mensen. Ook bij Flevonice worden regelmatig mooie wedstrijden gehouden, maar daar kan je nog van zeggen dat het ver weg is van het dorp.

Misschien moeten we wel constateren dat het gewoon niet anders is. Misschien sporten Drontenaren liever zelf dan dat ze er naar kijken. Mooi voorbeeld daarvan is de jaarlijkse kerstloop: bijna geen publiek, maar wel veel deelnemers. Ach, eigenlijk is dat misschien nog wel een stuk gezonder.