Stationsplein
Door Kees Bakker

De Poolse Landdagisering van de gemeenteraad van Lelystad zet door

Lelystad - Daags na de verpletterende overwinning van Forum voor Democratie laat de Lelystadse politiek zien waarom die partij terecht zoveel aanhang erbij heeft gekregen. Raadslid Bart Schopman van de VVD verlaat die fractie, na een rel over een onnozel twitterberichtje van hem dit weekend. Hij gaat op eigen kracht verder.

De Lelystadse gemeenteraad telt daarmee op dit moment 17 partijen, die 35 raadszetels verdelen. De coalitie van VVD, InwonersPartij, ChristenUnie, PvdA, SP en D66 heeft daarmee nu nog een krappe meerderheid van 18 zetels. Maar ja, een echte oppositie is er niet, want die 17 zetels zijn dus verdeeld over elf partijen.

Ik kan geen oordeel geven over deze recente breuk. De aanleiding daartoe is minimaal, het twitterbericht lijkt me meer een domme actie van een jonge, onervaren politicus, dus er zal op de achtergrond wel meer hebben gespeeld.  Dat geldt ook voor de andere breuken recent bij de PVV en het CDA: wellicht liggen er voor de betrokkenen goede redenen ten grondslag aan hun vertrek. Het is niet aan mij daarover te oordelen.

Maar het feit dat ieder afgescheiden raadslid in zijn eentje verder gaat, de eenmansfractie een eigen naam geeft en meent dat de kiezer daarbij gebaat is…. Echt, is dit wat politiek is geworden vandaag de dag? Als de overwinning van het Forum voor Democratie de zittende politici nou één ding zou moeten leren, dan is het wel dat samenwerking de enige manier is om sterk te staan tegen nieuwe partijen die aan de stoelpoten van de gevestigde orde zagen.

Ik spreek daarmee geen oordeel uit over het Forum voor Democratie: ik gun ze van harte hun overwinning, ze hebben het op eigen kracht gedaan. Het is aan hen om te laten zien dat het wel degelijk anders kan, of je het nou inhoudelijk met ze eens bent of niet. Want hun overwinning toont ook haarscherp aan dat de zittende politici geen antwoord hebben op die nieuwe politici.

De recente ontwikkeling in de gemeenteraad van Lelystad heeft, je kunt spreken van de ‘Poolse Landdagisering van de Lelystadse politiek’, heeft één lichtpuntje: het levert waarschijnlijk weer zo’n schitterende grafiek op van raadslid Emiel van het Herberg over de schommelingen en overstappen in de Lelystadse gemeenteraad. Kom er maar in, Emiel!

Lees ook: Raadslid Bart Schopman geen lid meer van VVD-fractie Lelystad