Raadslid Bart Schopman geen lid meer van VVD-fractie Lelystad

Lelystad - Het Lelystadse raadslid Bart Schopman is geen lid meer van de VVD-fractie en gaat als zelfstandig raadslid verder. Dit meldt de VVD donderdagochtend in een persbericht.

Schopman en de VVD-fractie hebben de afgelopen dagen overlegd gepleegd over de situatie die afgelopen zondag ontstond naar aanleiding van Schopmans omstreden tweet. De ex-VVD'er twitterde: ‘Zodra er een IQ- of intelligentietest verplicht is alvorens je mag stemmen, dan zie je dat de PVV en FvD met nog een paar partijen geen enkele zetel weten te bemachtigen’. Hij kreeg hiermee een storm van kritiek over zich heen en de VVD-fractie distantieerde zich van hem.

Uit deze gesprekken van de afgelopen dagen is gebleken dat Schopman en de VVD-fractie geen basis konden vinden om de samenwerking in de fractie te continueren. Schopman gat verder als zelfstandig raadslid. De VVD-fractie betreurt de ontstane situatie ten zeerste. 'De fractie heeft vooralsnog geen behoefte om nader in te gaan op deze kwestie en zal daarom niet ingaan op vragen over dit onderwerp'.

Steun aan coalitie

Schopman zelf ziet zich niet zozeer als zeventiende partij. 'Ik ben en blijf liberaal en blijf ook achter het coalitieakoord staan. Dat verandert dus niet. Ik zie mezelf meer als een verlengstuk van de coalitie, ook al maak ik nu geen deel meer uit van de VVD-fractie.'

Dat er nu erg veel éénmansfracties zijn, ziet hij zelf ook. 'Ik zal zeker met ze in gesprek gaan, om te zien waar we de krachten kunenn bundelen. Maar dat moet dan wel gebeuren op basis van gemeenschappelijke standpunten.'

Nu Schopman verder gaat als zelfstandig raadslid, telt de gemeenteraad van Lelystad 17 partijen, die samen 35 zetels verdelen.

Lees hierover ook de column 'Stationsplein' van Kees Bakker.