Stationsplein
Door Kees Bakker

Onverteerbaar

Dronten - Het is natuurlijk redelijk onverteerbaar dat er uit Windplan Groen twintig van de 109 windmolens kunnen worden geschrapt, zonder dat de businesscase van het plan daarmee gevaar loopt. Onverteerbaar, omdat er in het voortraject veel gesproken werd over die ene molen bij Ketelhaven en molens bij Biddinghuizen.

Het was onmogelijk die te schrappen, want dan zou het plan niet meer economisch rendabel zijn, was de harde boodschap.

Nu zijn er goede redenen aan te voeren waarom de twintig molens nu wel kunnen worden geschrapt, maar eerder de boodschap voor ongeruste inwoners van Ketelhaven zo onverbiddelijk was. Het vervelende is alleen dat die boodschap niet of onvoldoende van tevoren is verkondigd. Het resultaat daarvan: inwoners die zich zorgen maken over de windmolens vlakbij hun wijk of woning en toch al vinden dat ze niet gehoord worden, zien zich daarin bevestigd. En zetten hun hakken alleen maar meer in het zand.

Ook de politiek is geschrokken, getuige de discussie die donderdag in de gemeenteraad plaatsvond (zie onze site voor het verslag). Wethouder Ton van Amerongen nam zelfs een krachtterm van Suzanne Stoop van de PvdA over: zij zei zich gepiepeld te voelen en Van Amerongen gaf toe dat hij exact datzelfde gevoel had. Zonder dat je daar één iemand de schuld van kan geven, want de initiatiefnemers van het windplan bedoelen het goed. Des te frustrerender, dat niemand eigenlijk schuldig is. Maar als je ooit in Ketelhaven en Biddinghuizen draagvlak wil creëren voor dit plan, is er vanaf nu een langere weg te gaan dan ooit.