Konikpaarden uit Oostvaardersplassen grazen nu in Spanje

Atapuerca - Een groep van 29 konikpaarden uit de Oostvaardersplassen is zaterdagochtend aangekomen in Paleolítico Vivo nabij Atapuerca in Spanje. De reis van Nederland naar Spanje verliep goed, meldt Staatsbosbeheer.

Na te zijn gecontroleerd werden de paarden losgelaten in het natuurgebied in het noorden van Spanje. 'Het meegereisde hooi lag al op ze te wachten om de overgang soepel te laten verlopen. De afgelopen dagen hebben ze namelijk ook hooi gekregen in de vangkraal. Nu gaan de dieren hun nieuwe leefgebied verkennen', aldus Staatsbosbeheer. De groep bestaat uit 11 hengsten en 18 merries.

Paleolítico Vivo nabij Atapuerca is een natuurgebied in het noorden van Spanje, circa 15 kilometer ten zuidoosten van Burgos, en het is momenteel een kleine 1000 hectare groot. De konikpaarden uit de Oostvaardersplassen komen in een nieuw deelgebied van 175 hectare. Dit gebied bestaat hoofdzakelijk uit open bos met een ondergroei van gras en op verschillende open plekken heide. De dieren worden, samen met een kudde van 18 Schotse Hooglanders ingezet voor het natuurlijke beheer in het gebied en om de variatie in de vegetatie te houden.

Lees hier meer.